Noi substante adaugate pe lista europeana a produselor cu risc de poluare pentru ape

0
78
Noi substante adaugate pe lista europeana a produselor cu risc de poluare pentru ape
Noi substante adaugate pe lista europeana a produselor cu risc de poluare pentru ape

Douasprezece noi substante vor fi adaugate pe lista de prioritati a Uniunii Europene cu substantele ce reprezinta un risc de poluare pentru apele de suprafata, conform noilor reglementari adoptate marti de eurodeputati in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European (PE). Acordul negociat cu Consiliul UE a fost aprobat cu 646 voturi pentru, 51 impotriva si 14 abtineri.

 

Conform noilor reguli, va fi creata o „lista de supraveghere” pentru produsele cu risc de poluare, intre care si trei substante farmaceutice. Efectele acestor substante vor fi monitorizate in scopul de a le include pe lista de substante prioritare daca testele regulate vor arata necesitatea acestui lucru.

„Politica apei este una pe termen lung. Cetatenii nostri trebuie sa aiba acces la ape curate in orice forma. Din pacate studiile arata ca avem un drum destul de lung pana sa obtinem un nivel bun pentru mediu al substantelor chimice, mai ales in apele de suprafata. Standardele de calitate a mediului in aceasta noua directiva se vor aplica la 15 noi substante, care au fost identificate impreuna cu partenerii nostri in decursul unui indelungat proces”, a afirmat luni, in cadrul dezbaterii premergatoare votului, raportorul Richard Seeber, membru al grupului PPE.

Noua lege recunoaste riscurile presupuse de trei substante farmaceutice utilizate pe scara larga – preparatele hormonale 17alphaethinylestradiol si 17beta-estradiol si calmantul Diclofenac – si cere Comisiei Europene (CE) sa dezvolte o abordare strategica a riscurilor ridicate de substantele farmaceutice in mediul acvatic.

Pentru substantele nou identificate, concentratiile maxime permise in apa stabilite de Standardele de calitate pentru mediu (EQS) vor intra in vigoare in 2018, in scopul de a obtine un nivel bun al acestor substante pana in 2027. In acest scop, statele membre UE trebuie sa propuna CE, pana in 2018, programe suplimentare de masuri si de monitorizare.

EQS, in forma revizuita pentru substantele existente, trebuie incluse in planurile de gestionare a districtelor hidrologice pana in 2015, in scopul de a atinge, pana in 2021, un nivel bun al acestor produse chimice pentru apele de suprafata, mai prevad noile reglementari. Standardele de calitate pentru mediu stabilesc concentratia maxima a unui anume poluant sau a unui grup de poluanti in apa, sediment sau biota – toate organismele vii dintr-o zona – care nu trebuie depasita, astfel incat sanatatea umana si mediul sa fie protejate. Nivelurile EQS trebuie atinse de statele membre prin intermediul planurilor de gestionare a districtelor hidrologice.

Regulile votate marti modifica Directiva-cadru privind apa din 2000 si directiva adiacenta privind standardele de calitate a mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here