Noodle town – Taitei si calorii

Persoanele cu probleme de greutate trebuie sa evite consumul acestei supe, pentru ca o singura portie acopera un sfert din necesarul zilnic de calorii.
taietei cu aditivi
Noodle town este o supa la plic din „taitei instant cu aroma de pui si chilli”. De pe eticheta citim ca au in compozitie „taitei 77g: faina de griu (74%), ulei de palmier 22%, apa, sare, agent de intarire: E 450b – difosfat trisodic, E501 – carbonat acid de potasiu, agent de ingrosare E 412 _-guma guar, emulgator E 322 – lecitina de soia, sare, amidon de porumb, potentiator de aroma E 621 – monosodiu glutamat, zahar, extract de zer, condimente 2% (usturoi pudra, boia, piper alb pudra, anason pudra), maltodextrina, arome, agent antiinchegare dioxid de silicon – E 551, colorant caramel E 150, potentiator de gust E 631 – inozinat disodic, E 627 – guanilat disodic, plic legume 1g: fulgi de chilli””. Un pachet are 400 kcal, grasimi 17,8 g, din care saturate 8,9, sare 2,75 g, iar la 100 de grame de supa vom acumula 1.953 kj/467 kcal, proteine 9,3 g, glucide 60,7 g, grasime 20,8 g, fibre 0,6 g, sodiu 1,3 g.


ANALIZA
. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi incadreaza produsul analizat in categoria fainoaselor de tip taitei obtinuti din faina de griu, grasimi vegetale, aditivi alimentari, soia, amidon, condimente, cu profil nutritional dezechilibrat cu exces de glucide, grasimi si sare. Din aceasta cauza, densitatea energetica este foarte mare – 467 kcal/100 g -, iar incarcatura glicemica a produsului este ridicata datorita continutului mare de amidon, dar si de glucide cu index glicemic ridicat (zaharoza, maltodextrina). Dintre aditivii alimentari, cei mai periculosi sint E 621, E 627, E 631, E 150, E 450.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu osteoporoza, astmaticilor, hiperuricemie (guta), maladii cerebro si cardiovasculare, celor cu maladii hepatorenale, cancere, neurodegenerative, celor cu status proinflamator sistemic, sindrom metabolic, dermatologice, celulita. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de a consuma produsul.

Produsul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza continutului de gluten. Persoanele cu alergie la soia, proteina din lapte si intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *