North Rhine Westphalia, regiunea „verde” a anului

Nemtii au castigat cu Westphalia competitia de convertire a industriilor poluante in unele prietenoase fata de mediu

Landul german North Rhine Westphalia, unul dintre marile aglomerari industriale din Germania, a reusit performanta de a urca in topul celor mai eco-friendly regiuni din Europa. Prin implementarea unor proiecte eficiente de management a deseurilor industriale, NRW si-a redus considerabil emisiile de CO2, facand ca Munsten, unul dintre orasele sale, sa devina urbea cu cea mai ridicata calitate a vietii din intreaga Germanie.

North Rhine Westphalia este situata in regiunea de vest a Germaniei si este si cel mai populat land, cu 18 milioane de locuitori pe o suprafata de 34.100 km patrati. Este motorul industrial al nemtilor, cuprinzand 21 din cele mai mari 50 de companii din Germania si are un PIB de 501,7 de miliarde de euro. Iar mai bine de 18% din exportul Germaniei provine din NRW.

Predominant specializata in producerea energiei, aceasta regiune a adoptat unele dintre cele mai eficiente proiecte de protectia mediului, ceea ce a dus-o anul acesta pe prima pozitie in topul regiunilor „verzi” din Europa. Regiunea este si o mare promotoare a energiilor regenerabile, mai bine de 3.000 de companii de aici lucrand fie direct, fie indirect pentru dezvoltarea tehnologiilor in energiile verzi.

NRW produce 30% din energia Germaniei

Industria grea este concentrata intr-o zona cunoscuta sub numele de Ruhrgebiet care cuprinde orasele Essen, Duisburg, Bochum si Dortmund. Fierul este produs aici inca de la finele secolului al XIX-lea; imperiile industriale Thyssen-Krupp instalandu-se in aceasta zona. De-a lungul Ruhrului se gasesc cele mai adanci mine ale Germaniei, precum si cele mai importante zacaminte de carbune in zonele Gelsenkirchen, Gladbeck si Oberhausen.

Tot in North Rhine Westphalia se gasesc mari depozite de lignit. Aici se produce 33% din energia electrica necesara Germaniei si 60% din necesarul de lignit. Pe langa industria grea, landul acopera si industria chimica.

Bayer AG, un mare producator de medicamente, plastic si fibre sintetice, are fabrici la Leverkusen, Uerdingen si Wuppertal. Si industriile usoare s-au dezvoltat in NRW, precum industria producatoare de masini, industria textila si industria alimentara.

Multe proiecte de mediu si agricultura organica

Impactul negativ al industriilor existente in NRW a fost estompat in ultimii ani cu ajutorul unui control foarte eficient al poluarii apei, aerului si solului. Astfel, in 1999, oficialii din NRW au adoptat programul national „Environment and Helth Action Programme”, dar l-au particularizat conform cu nevoile existente in zona. Prioritatile acestui proiect au fost „Transport, environment and health” si „Housing and health”.

Rezultatele aplicarii acestui program au fost foarte eficiente, se pare, landul devenind in scurt timp un exemplu prin politicile sale de mediu. Legat de energiile regenerabile, acestea au fost adoptate tot mai puternic, ajungandu-se ca in ultimii ani sa se produca pana la 4 Mrd. kWh energie „verde” pe an. Agricultura organica este o alta caracteristica a landului North Rhine Westphalia.

Aproape 7% din suprafata agricola este cultivata organic, mai bine de 34 de districte din NRW adoptand acest tip de agricultura. In North Rhine Westphalia mai bine de 15.000 km2 sunt destinati agriculturii.

Consiliere verde pentru corporatiile din NRW

„NRW Efficiency Energy” a adoptat, de asemenea, o initiativa numita „Ecoprofit”, prin care a oferit consiliere pe mediu pentru intreprinderi. „Ecoprofit” face parte dintr-un proiect mai mare „Ecological Project for Integrated Environmental Tehnology”, a carui miza a fost sa promoveze protectia mediului in randul marilor corporatii.

Companiile participante au desfasurat proiecte de reducere a consumului de energie si de apa, precum si de reciclare a deseurilor industriale impreuna cu expertii, cu muni-cipalitati si asociatii de profil. Toate aceste masuri au dus la un profit considerabil mai mare al acestor companii, datorita costurilor tot mai reduse si la o imbunatatire a imaginii prin adoptarea politicilor eco-friendly.

Parcuri eco-industriale

Un alt proiect elaborat in land a fost „Eco Industrial Park”. In orasul Petershangen exista deja o zona delimitata, folosita ca „front” de reconfigurare a tehnologiilor pentru a deveni prietenoase fata de mediu. Este vorba de un parc de aproximativ 12 hectare, facut in spiritul dezvoltarii durabile, un soi de eco-incubator de afaceri.

De asemenea, a fost initiata o retea a guvernelor regionale, abreviata „nrg4SD”. Aceasta retea urmareste sa devina o voce care sa ofere solutii pentru toate problemele comune in teritoriu. Nici problemele sociale nu sunt lasate la o parte – Hermann van Veen Foundation Germany a pus la dispozitie resedinta lui Alfred Jodocus Kwak, cu o suprafata de 32.000 de metri patrati pentru familiile aflate in situatii dificile – sociale, dar si de sanatate.

Monitorizare online a calitatii solului

North Rhine Westphalia avand o mare densitate de populatie si o suprafata agricola importanta a depus eforturi speciale pentru purificarea apei – atat a celei de suprafata, cat si a celei subterane. Echilibrul consumului de apa este permanent monitorizat cu tehnologii foarte performante, de asemenea au adoptat tehnici deosebit de eficiente de tratare a apei uzate.

Directiva-cadru a apei (WFD), care redimensioneaza politicile de protectie a apei la nivel comunitar, este implementata in NRW de o intreaga echipa de cercetatori. In ultimele decenii, aerul si apa au fost considerate prioritati pe agenda de mediu in NRW. In ultimii ani insa, ingrijorarea publica s-a indreptat pe nevoile solului, care necesita tot mai mare protectie.

The Soil Protection Unit desfasoara cateva proiecte in acest sens, printre care un sistem de monitorizare a calitatii solului cu ajutorul unor softuri numite NRW Soil Information System. In special in zonele cultivate, mai mult din jumatatea landului NRW fiind teren agricol. Au pus la dispozitia publicului o adresa web cu date recente ale acestei monitorizari – Soil Protection News – unde consultantii dau si solutii imediate la diversele probleme semnalate.

Reciclarea deseurilor industriale au scazut emisiile de CO2

Managementul de-seu-rilor industriale este un alt punct tare al NRW. Inca din 1996 a fost aplicat Closed Substance Cycle and Waste Management Act, un proiect modern de reciclare a gunoaielor cu un efect important asupra ameliorarii calitatii solului, apei si sanatatii oamenilor. Mare parte din deseurile industriale sunt transformate in energie.

Acest sector a luat o amploare deosebita in ultimul timp in Germania, mai bine de 240.000 de oameni lucrand in aceasta bransa. Sectorul aduce anual la bugetul Germaniei in jur de 50 miliarde de euro. In ultimii 15 ani, emisiile de CO2 au fost reduse cu 30 milioane de tone pe an datorita managementului eficient al deseurilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *