Nostra Silva a adoptat o rezolutie privind obiectivele majore ale proprietarilor de paduri

Nostra Silva a adoptat o rezolutie privind obiectivele majore ale proprietarilor de paduri
Nostra Silva a adoptat o rezolutie privind obiectivele majore ale proprietarilor de paduri

Consiliul Reprezentantilor Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva a adoptat o rezolutie privind obiectivele majore ale membrilor federatiei, se arata intr-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

Conform rezolutiei, orice restrictie asupra proprietatii, instituita prin legi ori regulamente locale, trebuie compensata, principiu care ar fi de dorit sa fie impus la nivel constitutional.

De asemenea, Proiectul Codului Silvic trebuie asumat de Guvernul Romaniei doar cand se gasesc solutii viabile pentru separarea serviciului public silvic de cel de administratie forestiera si pentru separarea administratiei padurilor proprietate a statului roman de cele proprietate privata.

Nostra Silva solicita transformarea profesiunii de silvicultor intr-o profesie liberala, crearea de centre de excelenta care sa pregateasca si sa certifice pe baza de bune practici experienta silvica locala si regional, precum si clarificarea functionarii comunitatilor istorice de proprietary.

Rezolutia prevede respectarea regimului silvic in padurile neadministrate in prezent (aproximativ 500.000 ha), realizarea amenajamentelor silvice in regim unitar, redefinirea serviciilor silvice, astfel incat costurile de paza sa scada la nivele acceptabile (maxim 4-10 euro/ha, fata de 30-40 euro/ha, preturi practicate de Romsilva in zonele fara concurenta privata), eficientizarea administratiilor silvice, prin promovarea serviciilor silvice, care trebuie sa prevaleze in fata administrarii proprietatii de silvicultori, dar si dezvoltarea conceptului platii de catre beneficiarii directi si indirecti ai functiilor de protectie ale padurii. Consiliul Nostra Silva doreste simplificarea procedurilor de aprobare a amenajamentelor silvice si a derogarilor, a integrarii acestora in planurile de management ale ariilor protejate, legiferarea de prevederi privind dezvoltarea unui sistem informational national care sa permita monitorizarea aplicarii regimului silvic.

O cota parte aferenta sumelor din certificatele de carbon trebuie sa se intoarca in finantarea sectorului silvic si a proprietatii private forestiere.

Pentru combaterea taierilor ilegale, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice trebuie sa puna in aplicare Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si sustinerea sistemului informatic integrat de urmarire a materialelor lemnoase (SUMAL), in conformitate cu pozitia comuna exprimata de Nostra Silva si WWF inca din luna martie 2013.

Potrivit sursei citate, statul trebuie determinat sa ia masuri urgente pentru relaxarea sistemului de impozitare din domeniul forestier, in special al proprietatii forestiere private, intrucat cresterea impozitelor a pus si va pune o presiune tot mai mare asupra padurii, se apreciaza in rezolutia Nostra Silva. De asemenea, proprietarii de paduri si pasuni din Romania, in mare parte reprezentand comunitati rurale, trebuie sa se regaseasca, prin intermediul Federatiei Nostra Silva, in grupul de lucru pentru Planul National de Dezvoltare Rurala.

Consiliul reprezentantilor Nostra Silva apreciaza ca statul roman trebuie determinat sa emita legea speciala de organizare si functionare a formelor asociative, promisa prin art. 95 din Codul Silvic. Comunitatile istorice de proprietari considera initiativa ministerului de a modifica alin. (2) si (3) ale art. 95 din Codul Silvic si eliminarea garantarii si inalienabilitatii proprietatii formelor asociative, drept un atentat intolerabil la adresa proprietatii private si a traditiilor specifice acestor forme de organizare considerate tezaur istoric al Romaniei. Statul roman trebuie implicat in demararea unui studiu cu privire la veniturile din silvicultura, urmand a fi asigurate subventii si compensatii pentru a se ajunge la nivelul veniturilor din agricultura.

Pana la emiterea unei legi speciale, comunitatile istorice de proprietari au decis sa se autoreglementeze, prin asumarea unui statut cadru elaborate de Federatia Nostra Silva in conformitate cu vechile statute si potrivit obiceiului pamantului specific fiecarei regiuni.

Federatia apreciaza ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice trebuie determinat sa nu mai impuna restrictii in functionarea si infiintarea ocoalelor private, care trebuie sa ramana infiintate numai de proprietarii de paduri.

Nostra Silva isi propune continuarea demersurilor de sprijinire a retrocedarilor proprietatilor comunelor politice, inclusiv prin sesizarea Curtii de Conturi a Romaniei cu privire la situatiile in care retrocedarea nu s-a facut in favoarea fostilor proprietari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *