Nota 3 pentru ouale stresate

3A inseamna ca ouale provin de la gaini crescute in baterii, iar cu un singur A sunt marcate ouale provenite de la ferme. Toate sunt comestibile, dar cele ecologice sunt mai gustoase.oua stresate

In momentul de fata exista o clasificare a oualor care corespunde cerintelor Uniunii Europene, clasificare facuta in functie de modalitatea de crestere a pasarilor de la care provin ouale. Specialisti in nutritie sustin ca indiferent de inscriptia oului, el nu este periculos pentru sanatate, iar stampila reflecta conditiile de viata ale gainii.

0 = ou ecologic, 3 = ou de la gaini care traiesc in baterii

Prima cifra a codului inscriptionat pe oua precizeaza modul in care este crescuta gaina, iar urmatoarele cifre reprezinta codul de producator. Astfel, ouale marcate cu cifra 3 provin de la gaini crescute in baterii suprapuse, in hale fara ferestre care sa permita patrunderea luminii naturale. Cifra 2 reprezinta ouale provenite de la gaini care traiesc in hale la sol, iar cifra 1 se refera la faptul ca gainile sunt crescute la ferma.

Ouale marcate cu cifra 0 sunt oua ecologice, de la gaini care traiesc in aer liber si sunt hranite cu mancare ecologica. In Romania, peste 90% din ouale comercializate provin de la gaini crescute in baterii, marcate cu cifra 3, ceea ce inseamna ca romanii mananca preponderent oua industrializate, insa acest lucru nu inseamna ca le este pusa in pericol sanatatea. Important este ce mananca gaina, nu cum traieste.

„Nu exista date care sa demonstreze ca ouale care provin de la gainile ce traiesc intr-un mediu diferit fata de cel traditional, considerat stresant, nu sunt bune sau substantele secretate de gaini in conditii de stres se gasesc in ou”, explica Corina Zugravu, medic nutritionist.

Oul de „tara”, alternativa oului „stresat”

Toate pasarile care traiesc in sistemul industrial sunt hranite cu srot (un amestec de concentrate), care contine diversi nutrienti meniti sa le asigure gainilor „alimentatia” de care au nevoie, pentru ca altfel ar scadea productivitatea. „Pasarea nu are neaparata nevoie de cocos ca sa oua, insa are nevoie sa fie hranita. Daca o carentezi, nu mai oua”, spune nutritionistul Corina Zugravu.

Mancarea pe care o primesc gainile ce traiesc in baterii este echilibrata ca si compozitie (contine faina de grau, soia etc.), iar o buna parte din nutrienti se gasesc si in ou. In schimb, oul gainii care se hraneste in mod traditional cu graunte, iarba, viermisori are o compozitie nutritiva mai buna.

Specialistii sustin ca gainile care mananca graunte au un ou mai bogat in acizi linoleici conjugati. Ouale sunt printre alimentele cel mai putin perisabile (pot fi stocate zile sau chiar saptamani), insa trebuie sa indeplineasca anumite conditii.

„Trebuie sa va asigurati ca este proaspat cand il cumparati, sa aiba coaja curata, iar daca il spalati trebuie sa il stergeti pentru ca poate face mucegai si se altereaza”, spune Corina Zugravu.

MASINI DE OUA
Gainile care nu se culca niciodata

Gainile care traiesc in baterii, cu lumina artificiala, care nu pot sa aiba un ciclu al vietii in care sa distinga atunci cand e zi sau noapte fac oua care sunt notate cu cifra 3.

„Ouale gainilor care traiesc intr-un mediu care nu respecta ritmul circadian (zi-noapte) sunt notate cu cifra 3 si se considera ca sunt supuse unui grad mare de stres. Acestea traiesc in custi suprapuse, sunt inghesuite dar au o productivitate mare”, spune Corina Zugravu.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *