Nou sarcofag la Cernobil: Structura care va avea 29.000 de tone si 110 metri inaltime va proteja reactorul accidentat al centralei nucleare

    Nou sarcofag la Cernobil

    Asamblarea unui nou sarcofag la reactorul accidentat al centralei nucleare de la Cernobil, unde in 1986 a avut loc cea mai grava catastrofa nucleara din istoria lumii, a atins o noua „etapa semnificativa” odata cu finalizarea primei parti a acestei structuri gigantice.

    „Este o etapa semnificativa si un pas important in privinta limitarii consecintelor accidentului” nuclear, a declarat Suma Sakrabarti, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care participa la finantarea proiectului.

    Structura finalizata, o parte a noului sarcofag, destinat reducerii amenintarii radioactivitatii in zona, este realizata din aproximativ 5.000 de tone de otel si atinge o inaltime de 22 de metri, precizeaza BERD intr-un comunicat publicat la 27 noiembrie.

    La finalul lucrarilor, in 2015, structura va cantari aproximativ 29.000 de tone, se va intinde pe o suprafata de aproximativ 164 de metri si va atinge o inaltime de 110 metri.

    Sarcofagul va contine echipamente de inalta tehnologie, destinate efectuarii in deplina securitate a unor opratiuni de decontaminare in interiorul reactorului accidentat.

    Ruinele reactorului accidentat au fost acoperite in 1986 cu o sapa de beton, insa aceasta instalatie, construita in regim de urgenta, este fisurata si nu poate sa fie considerata sigura.

    Noul sarcofag este asamblat pe un teren in imediata apropiere a reactorului si va fi impinsa deasupra vechii sape.

    Costul total al operatiunii este estimat la 1,5 miliarde de euro. Comunitatea internationala a deblocat 550 de milioane de euro in urma unei conferinte internationale organizate la Kiev, in aprilie 2011, cand s-au marcat 25 de ani de la catasfrofa. Restul a fost oferit de BERD.

    Explozia Reactorului numarul 4 al Centralei Nucleare Cernobil, in apropierea frontierelor rusa si belarusa, a contaminat o buna parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia si Belarusul, la vremea respectiva membre ale fostei Uniuni Sovietice.

    Mii de „lichidatori” au fost trimisi fara nicio protectie la locul accidentului pentru a stinge incendiul si acoperi reactorul atins.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *