Noua lege a ariilor protejate, atentat la ariile protejate!

Apele Romane au actualizat Registrul Zonelor Protejate
Noua Lege a ariilor protejate = atentat la ariile protejate!

Camera Deputatilor pregateste o lege a ariilor naturale protejate (pentru aprobarea OUG nr. 57/2007) care mai mult va distruge ce-a mai ramas din acestea.
Printre articolele/intentiile cu probleme sunt unele care ar permite:
1. Constructii si investitii in parcurile nationale – prin introducerea Art. 22, alineatul (11), litera i) (modificare introdusa deja).
2. Exploatari forestiere in ariile protejate, fara posibilitatea de control a acestora de catre administratori – prin excluderea articolului care prevede obligatia adaptarii amenajamentelor silvice la prevederile planurilor de management ale ariilor protejate (intentie de modificare, sursa neoficiala).
3. Vanatoarea in parcurile nationale – prin introducerea unor noi articole (intentie de modificare, sursa neoficiala).
4. Permiterea investitiilor in siturile Natura 2000, pe considerente economice – prin modificarea Art. 28 (modificare introdusa deja).
5. Scoaterea din circuitul agricol sau silvic a terenurilor din ariile protejate – prin modificarea Art. 27 (modificare introdusa deja).
6. Oprirea procesului de desemnare a ariilor naturale protejate – prin introducerea Art. 11 (1) litera b2) prin care se solicita in documentatia de constituire a unei arii protejate infiintata pe criterii stiintifice a hotararilor consiliului comunal, orasenesc, municipal sau judetean, dupa caz, de avizare a suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata (modificare introdusa deja).

OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate a fost scoasa de la naftalina dupa mai bine de 3 ani de dospit in Parlament, urmand sa fie aprobata printr-o lege cu modificari: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=8798
In 15.02.2011 s-a incercat votarea dar s-a cerut un raport suplimentar al comisiei de resort (dupa ce mai facusera inca doua).
S-a dat termen o saptamana, care expira maine: 22.02.2011.
Motivul invocat, unul procedural, asa cum reiese din stenograma, ar fi lipsa avizului unei comisii, desi la dosar apar toate avizele comisiilor.
Din surse neoficiale am aflat ca motivele ar fi si introducerea in viteza a celor doua modificari extrem de grave  pt. ariile protejate, care ar facilita vanatoarea si exploatarile forestiere in perimetrul acestora.

Reteaua nationala a ariilor protejate reprezinta cca 18% din teritoriul tarii, si cuprinde ariile naturale protejate de inters international, comunitar si national, adica cele mai valoroase esantioane ale patrimoniului natural national, Romania fiind una dintre tarile UE cu cea mai valoroasa biodiversitate
In prezent insa statul roman nu asigura nici un fel de sprijin acestor arii naturale protejate, managementul acestora fiind asigurat in conditii de minima subzistenta din resurse financiare si umane ale administratorilor si custozilor.
In aceste conditii in care ariile naturale protejate si administratorii lor se confrunta cu un cadru legislativ incomplet, neclar si nearmonizat, cu sistemul de aprobare a planurilor de management blocat de ani buni, cu un cadru administrativ ineficient, cu lipsa resurselor financiare prin neimplicarea celui in drept sa administreze patrimoniu natural – statul si cu agresiuni de toate felurile care aduc atingere integritatii si calitatii lor, ariile protejate risca sa fie afectate iremediabil si o data cu aceasta Romania sa piarda pentru totdeauna una din valorile si premisele dezvoltarii durabile: patrimoniul natural.

Drd. Florin Stoican

Presedinte
ASOCIATIA KOGAYON
Adresa: 247115 Costesti, nr. 343, Jud. Valcea
Tel: 0723/071.648
Email: [email protected]
Web: www.kogayon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *