Noua Zeelanda aproba tranplanturile de tesut porc-om pentru diabetici

Noua Zeelanda si-a dat acordul marti pentru studii clinice care implica transplantul unor celule de porc la oameni, proces ce poate reprezenta o realizare importanta in tratamentul diabetului.
porc
Ministrul Sanatatii David Cunliffe a spus ca procesul, cunoscut sub numele de xenotransplantare, are un mare potential pentru cei care sufera de diabet.

Aceasta este o tehnologie noua, foarte importanta, care poate face din Noua Zeelanda un lider mondial in tratamentul diabetului dar si in utilizarea xenotransplantarii,” a spus Ministrul Sanatatii.

Antreprenorul Living Cell Technologies Ltd (LCT) doreste sa transfere celule din pancreasul porcilor pentru a produce insulina necesara diabeticilor de tip 1. Desi tehnologia poate aduce beneficii importante pacientilor, ea este controversata, deoarece este posibil ca un virus de la porci sa se transfere la oameni, ajungandu-se la o posibila infectie.

Imi este destul de clar ca orice fel de studiu clinic de acest fel va purta intotdeauna un risc, asadar problema principala a fost intotdeauna daca riscul este destul de mic si poate fi gestionat cu succes. Sunt increzator in conditiile pe care le-am impus acestui studiu clinic, ele reprezentand cel mai bun procedeu, implinind totodata obligatiile internationale ale World Health Organization,” a spus Cunliffe.

Asociatia Medicala a Noii Zeelande (AMNZ) a avertizat in 2005 ca transmiterea unui virus pe aceasta cale poate cauza moartea a milioane de oameni. Cand a fost facuta aplicatia curenta pentru studiul clinic in Noua Zeelanda, asociatia Sustainability Council a cerut ministrului sa consulte opinia publica asupra „riscului comunitatii” in cazul in care tesutul de porc transplantat va declansa o boala infectioasa la oameni. Dar directorul medical de la LCT profesorul Bob Elliott, cel care a condus cercetarea initiala si chiar a injectat celule de la porci in oameni in 1996 si 1997, a spus recent ca alte intarzieri ale studiului vor avea acelasi efect asupra companiei ca un refuz.

Nu mai putem astepta, trebuie sa incepem,” a spus profesorul.

LCT a spus ca poate limita riscurile, folosind tesut de la porci care au fost izolati de alti porci pentru mai mult de 150 de ani pe Insulele Auckland. Dupa cum a spus Elliot, un grup de pacienti rusi injectati cu celule de la porci din Noua Zeelanda anul trecut a inceput sa reduca doza zilnica de insulina, de la 23% pana la 100% si la 4 din 5 pacienti a fost inregistrat un nivel bun al glucozei din sange.

Sursa: Stiinta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *