Nu blana animalelor da reactii alergice, ci saliva lor

Nu blana animalelor da reactii alergice, ci saliva lor

„Printre alergenii din acest sezon se numara mucegaiurile, care, in perioada umeda – orasul Timisoara situandu-se intr-o zona cu umiditate mai mare – creste in case. Potrivit studiilor pe care le-am facut stim ca, in zona noastra, dintre mucegaiuri, Aspergillus este cel care da probleme, iar, din pacate, acest gen este foarte alergenic. De asemenea, scoamele de animale sunt o alta cauza a alergiilor. De fapt, alergia nu se face la parul de animale, ci la saliva acestora, care ajunge pe perii din blana cand acestea se spala. Este mai puternica alergia de pisica, decat cea de caine. Se intalneste si alergie la cobai sau la alte animale de companie. Exista testare cutanata pentru depistarea alergenului, insa, pentru mai mare relevanta si specificitate, sunt teste de sange care dovedesc si cat de severa este alergia la nivelul organismului. In functie de simptome, de raspunsul la testarea cutanata si de testele de sange, se stabileste tratamentul. Exista vaccinuri de desensibilizare care au insa un succes mai scazut in cazul alergiilor la mucegai si la animale”, ne-a declarat prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic specialist alergolog la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes” Timisoara.

Daca, in cazul alergiei la animale, pacientilor li se recomanda sa renunte la prietenii necuvantatori, pentru alergia la mucegaiuri exista cateva masuri care pot preveni aparitia reactiilor alergice. Astfel, umiditatea relativa in casa trebuie sa fie sub 60 la suta, camerele sa fie incalzite suficient si aerisite periodic, lucru care trebuie aplicat si in cazul bailor.

De asemenea, rufele nu vor fi uscate in casa, nu se vor folosi aparate de aer conditionat, vor fi eliminate ghivecele de flori, la fel ca si alimentele care au prins mucegai. Frigiderul va fi curatat periodic, alimentele vor fi depozitate bine impachetate, iar gunoiul va fi aruncat zilnic. Se va evita munca in gradina. Persoanele alergice trebuie sa se fereasca de factorii ce le pot agrava simptomele: ceata si gazele produse de automobile si cele de tip industrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *