Nu doar carnea si laptele induc pubertate precoce, ci si alimentele ambalate in caserole sau contaminate cu pesticide

Nu doar carnea si laptele induc pubertate precoce, ci si alimentele ambalate in caserole sau contaminate cu pesticide

Nu doar carnea si laptele induc pubertate precoce, ci si alimentele ambalate in caserole sau contaminate cu pesticide din mediul inconjurator. Mai mult, provoaca cel mai periculos tip de obezitate.

Fenomenul baietilor cu sani si al pubertatii precoce induse de alimentatie arata ca suntem intr-un impas fara precedent. Dupa articolul de ieri din „Evenimentul zilei”, alti doctori vin cu dovezi ca multe din alimentele de baza deregleaza hormonal si conduc la o obezitate „de tip nou”, extrem de greu de tratat.
Anumiti specialisti considera ca excesul de estrogen, responsabil de rotunjimile anormale, apare de la alimentele contaminate cu „disruptori hormonali” care se gasesc in ambalaje de plastic, altii sustin ca in special produsele animale sunt de vina.”Nu hormonii feminini in stare pura sunt problema, ci disruptorii, substante asemanatoare acestora, care induc la fetite pubertate precoce, crescand riscul de cancer genital sau la san, iar la baieti feminizare, scaderea fertilitatii si cancer testicular”, atrage atentia prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert in alimentatie.

In categoria disruptorilor intra ftalatii din ambalajele de plastic (PET, bisphenol-A), stirenii din vesela de unica folosinta, dar si pesticidele, printre care DDT, ce se gaseste in mediu inconjurator, carne si alimente grase. „E interzis prin lege, insa il vom avea in farfurie sute de ani, nu dispare usor. Inainte de `89, l-am depistat in grasime de om. Alte studii au aratat ca se gaseste si in laptele ursoaicelor polare. Raspandirea lui este incredibila”, spune specialistul.

In plus, pseudo-hormonii induc o obezitate greu de tratat, ce se manifesta si cu ginecomastie la baieti. „Celulele nu doar se umplu cu grasime, dar se si inmultesc. Apare cel mai adesea cam la varsta de 9-11 ani, cand se atinge gradul maxim de obezitate. Efectele ei sunt devastatoare. daca esti obez de la 11, risti la 19 sa faci infarct. Nici daca slabim brusc nu e bine, intrucat disruptorii ajung in sange si ne pot intoxica ficatul si sistemul nervos, iar riscul de deces e mare”, atrage atentia Mencinicopschi. 

„Desigur, limitarea expunerii la plastice reduce riscurile pana la un punct. Insa reactia organismului la disruptori nu poate fi pe deplin controlata, depinde de imunitate. Exista insa si categorii mai sensibile: fetusii, sugarii, gravidele, varstnicii, bolnavii cronic.”

GHEORGHE MENCINICOPSCHI, expert in alimentatie

Carnea de vita bate puiul la cantitatea de hormoni

Alti specialisti considera ca produsele animale, in special carnea de pasare si de vita, sunt vinovate in exclusivitate de „mutatii”.

„Grasimea este un organ endocrin care transforma hormonii masculini si hormoni feminini. In momentul in care un copil e mai plinut, incepe sa sintetizeze estrogen in exces, fara sa fie injectat cu hormoni, fara sa-i primeasca din exterior. Acelasi lucru se intampla si cand copiii mananca multa carne de vaca sau pui. Hormonii din carne nu se distrug prin preparare termica si trec in organismul lor, inducandu-le pubertate precoce. Aceleasi efecte au laptele, branza si alte produse de origine animala”, spu­ne medicul Virgil Stroescu.

Efectele se resimt mai mult la copii, care sunt in crestere. „Incep sa le creasca sanii, insa si dezvoltarea organului genital masculin este afectata. In acest caz, trebuie sa se scoate din alimentatia lui produsele animale si sa i se administreze testosteron”, ofera solutii medicul. El mai spune ca soia, desi are fitoestrogeni, acestia nu produc dereglari hormonale, din contra, ii pot combate pe ce „rai”, de origine animala.

Ginecomastia la baieti apare in special de la consumul mare de carne de vita si pui. Solutia este renuntarea la aceste alimente si tratamentul cu testosteron

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *