Nu exista cale de intoarcere: Pamantul ramane fara broaste

broastele au supravietuit la cinci dezastre ecologice din istoria Pamantului, dar nu la ultima suta de ani

Ceea ce ani de zile oamenii de stiinta nu au reusit sa inteleaga, de ce broastele sunt pe cea mai rapida cale de disparitie dintre toate vietuitoarele de pe Pamant, are acum un raspuns.

Multe specii de broaste si de alti amfibieni dispar de mai multi ani cu o viteza uluitoare de pe Pamant. Chiar daca sunt aici de 400 de milioane de ani si au supravietuit si prosperat chiar si dupa alte cinci dezastre ecologice din istoria Pamantului, precum epoci de gheata sau asteroizi devastatori, in zilele noastre rata lor de disparitie este de doua sute de ori mai mare decat a oricaror alte vietuitoare aflate pe cale de disparitie. Iar vina nu o mai poarta, asa cum au crezut oamenii de stiinta de-a lungul timpului, o boala sau alta, o gaura in stratul de ozon sau invazia de neoprit a unei alte specii, poluarea sau chiar reprobabila pentru tot si toate, incalzire globala.

Vina e a broastelor, arata livescience.com, care nu au mecanisme suficient de rapide sa le permita sa se adapteze la enormele schimbari de mediu inregistrate in ultima suta de ani. „Cu pielea lor permeabila si expunerea lor in acelasi timp si la mediul mediul terestru, dar si la mediul acvatic, amfibienii se confrunta cu un dublu blestem. Acesta este motivul pentru care populatiile de mamifere, pesti sau pasari nu s-au confruntat cu disparitii de populatii asa de severe precum amfibienii”, spune profesorul de zoologie de la Universitatea de Stat Oregon, Andrew Blaustein, care este si lider international in studierea disparitiei populatiilor de amfibieni. „Abia acum ne-am dat seama ca nu este vorba doar despre o cauza sau alta, ci este vorba de o intreaga gama de cauze”, mai spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *