Nu mai veniti cu planuri copiate!

Ampla actiune a politistilor clujeni pentru protectia fondului forestier
Nu mai veniti cu planuri copiate!
Nu mai veniti cu planuri copiate!

Subprefectul judetului Caras-Severin a izbucnit cand a sesizat modul in care se repeta planul de actiune impotriva delictelor silvice.

Reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Timisoara a prezentat situatia infractiunilor si contraventiilor pe acest segment pe parcursul acestui an.

Una peste alta, numarul cazurilor de furturi a crescut, drept pentru care, inainte de a fi fost votat planul amintit, subprefectul de Caras-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a tinut sa precizeze: „Situatia e foarte grava si, in aceste conditii, planul de actiuni pe care il propuneti este acelasi de anul trecut. Ati facut copy–paste si ati adaugat numele reprezentantilor institutiilor implicate. Va rog ca acesta sa fie refacut in concordanta cu bilantul pe care l-ati prezentat“.

Datele respective precizeaza ca numarul total al controalelor efectuate a scazut cu 14% la Directia Silvica si a crescut cu 4% la I.S.V Caras-Severin. Controalele efectuate de Inspectoratul Silvic si de Vanatoare au fost realizate in mare parte la unitati administrativ teritoriale care detineau paduri fara administrare, suprafetele controlate fiind mult mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, volumul arborilor taiati ilegal a crescut cu 10.232 mc, ceea ce reprezinta o crestere de 265% fata de aceeasi perioada din 2013. O parte din volumul arborilor taiati ilegal se regaseste si in padurile proprietate publica a primariilor care nu au contracte de paza structuri autorizate, ocoale silvice private sau de stat.

Potrivit datelor ITRSV, volumul arborilor taiati ilegal si valoarea acestora au crescut fata de anul anterior la padurile private neadministrate.

„Un caz cu totul aparte a fost pe raza ocolului silvic Paltinis, unde o padure privata a fost administrata pe o perioada de doi ani, dupa care s-a reziliat contractul pentru neplata serviciilor silvice si a urmat o perioada in care padurea nu a fost pazita. S-a produs o paguba de aproximativ 9.500 mc. Documentele au fost inaintate la Parchet pentru cercetari“, a precizat consilierul George Saveanu, reprezentantul ITRSV.

Datele prezentate au mai reliefat faptul ca aproape 97% din volumul arborilor taiati ilegal se gasesc in padurile private neadministrate. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013 se constata o crestere a numarului de contraventii cu 139% si implicit o crestere a valorii amenzilor aplicate pentru taieri ilegale de arbori de 251%.

„Aceasta se datoreaza faptului ca majoritatea contraventiilor au fost aplicate persoanelor fizice care au taiat arbori din suprafetele de padure pe care le detin dar si societatilor comerciale care exploateaza masa lemnoasa si au taiat arbori nedestinati procesului de exploatare. Numarul infractiunilor constatate a crescut cu 2%. Volumul arborilor taiati ilegal, constatat in urma infractiunilor a crescut cu 244%, iar valoric cu 454%, rezultand ca arborii taiati ilegal au fost de valoare economica foarte mare“, a mai amintit reprezentantul inspectiei silvice.

Controalele efectuate la circulatia materialului lemnos, prelucrarea, depozitarea si comertul pe acest segment (comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013, la nivel de judet) se constata o crestere a fenomenelor contraventionale cu 21% iar in cadrul fenomenelor infractionale se constata o crestere de 2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *