Nu marile ferme piscicole sunt neaparat si cele care polueaza cel mai mult

sturioni.jpgAcvacultura trebuie sa-si reconsidere locatiile si tehnicile de management pentru a reduce impactul pe care acest sector, aflat intr-o crestere accelerata, il are asupra mediului. Conform unei analize a fermelor piscicole scotiene, fermele piscicole mai mari nu au neaparat si o influenta mai mare asupra ecosistemelor marine inconjuratoare.

Cercetatorii de la Oceanlab din cadrul University of Aberdeen au studiat date despre cod si somon, culese de la 50 de ferme piscicole, de catre Scottish Environment Protection Agency (SEPA). Contrar credintei populare, s-a constatat faptul ca locatia, mai mult decat marimea fermelor piscicole, este un factor semnificativ in ceea ce priveste impactul asupra mediului.

Crestere majora

Incepand cu anul 1995, industria acvaculturii s-a triplat, din punct de vedere al marimii, cu jumatate din consumul actual de peste provenind din aceste ferme. Scotia a fost martora unor schimbari accelerate, incepand cu 1980, si detine in prezent aproximativ 450 de ferme licentiate, majoritatea producand somon.

Totusi, cresterea rapida a acestei industrii la nivel mondial a condus la preocupari majore privind impactul pe care acestea il pot avea asupra ecosistemelor marine, precum si asupra aparitiei unor probleme legate de boli, amestecarea exemplarelor domestice cu cele din libertate, utilizarea chimicalelor.

Fermele piscicole genereaza deseuri organice sub forma resturilor de mancare si a materiilor fecale. Acestea se depun pe fundul marii si pot avea efecte negative importante asupra organismelor care traiesc acolo, daca li se permite sa se acumuleze.

Folosind datele pe care fermele sunt obligate sa le puna la dispozitia SEPA, cercetatorii Oceanlab au reusit sa gaseasca un mod prin care impactul acestor ferme asupra mediului ar putea fi redus.

Importanta locatiei

„Exista un grup de lobby care nu doreste ferme mai mari, dar din datele pe care le avem, putem afirma ca fermele mai mari nu generaza neaparat impact mai mare”,  afirma Dr. Martin Solan.

„Fermele mari au tendinta de a nu fi amplasate in zone de risc, ci sa fie dispersate si sa aiba parte de tehnici de management mai bune, precum controlul hranei si reducerea deseurilor”, adauga expertul.

Lectii din partea Scotiei

Dr. Solan a mai afirmat si ca aceste descoperiri ar putea ajuta dezvoltarea acestei industrii prin reducerea impactului asupra mediului.

„Descoperirile noastre arata din nou faptul ca industria piscicola a Scotiei a reusit sa gaseasca un mod prin care sa se dezvolte intr-o maniera responsabila. Sunt sigur ca si alte tari vor urma acest exemplu”, a afirmat el.

Surse:The ecologist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *