Nuclearelectrica va investi 60 mil. euro in reducerea emisiilor de tritiu

Nuclearelectrica va investi circa 60 milioane de euro pentru construirea unei instalatii de detritiere, care va fi functionala peste cinci ani si care va duce la reducerea de patru ori a emisiilor de tritiu in mediu, a declarat, joi, Ionel Bucur, directorul general adjunct al Nuclearelectrica.

„Am finalizat studiul de fezabilitate care a indicat faptul ca vom investi in aceasta instalatie circa 50-60 milioane euro din sursele proprii ale Nuclearelectrica”, a spus Bucur, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, instalatia va duce la reducerea de patru ori a continutului de tritiu din apa grea de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, proportie care se va regasi si in emisiile de tritiu din mediu.

Oficialii Nuclearelectrica au afirmat ca vineri, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice Ramnicu Valcea, unde exista o instalatie pilot, va prezenta o propunere pentru documentatia tehnica.

„Urmeaza sa elaboram caietele de sarcini si sa organizam licitatii publice pentru achizitia echipementelor si executia propriu-zisa a lucrarilor, astfel incat aceasta instalatie sa functioneze peste cinci ani”, a adaugat directorul general adjunct Nuclearelectrica.

De asemenea, Ionel Bucur a subliniat faptul ca aceasta instalatie nu este una absolut necesara, avand in vedere nivelul redus al emisiilor de tritiu din zona.

Greenpeace, impreuna cu Nucleaelectrica, societatea care va opera reactorele 3 si 4, au organizat joi o dezbatere publica, la Cernavoda, pe tema emisiilor de tritiu.

Greenpeace a expus, miercuri, pe baza datelor din studiul de evaluare a impactului asupra mediului al reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, o ipoteza potrivit careia sanatatea oamenilor din zona ar putea fi afectata de emisiile de tritiu, in timp ce expertii institutiilor din Romania au contrazis aceste afirmatii.

Organizatia neguvernamentala Greenpeace a lansat, in urma cu o luna, un apel catre Guvernul Romaniei, solicitand Executivului sa respinga studiul de impact asupra mediului pentru Centrala Nuclearelectrica Cernavoda Unitatile 3 si 4 si sa ia in calcul alternative non-nucleare pentru producerea energiei in Romania.

Sursa: Daily Businesss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *