„Nufarul geotermal”, faza pe amenintari cu justitia

„Nufarul geotermal”, faza pe amenintari cu justitia
„Nufarul geotermal”, faza pe amenintari cu justitia

Proiectul de trecere a unei parti din Nufarul pe energie termica preparata geotermal s-a impotmolit in hartii.
„Nufarul geotermal”, licitat cu intarziere5 milioane de lei in plus, pentru Nufarul geotermal

Unul dintre cele mai intarziate proiecte cu finantare europeana, alimentarea unei parti din Cartierul Nufarul cu energie geotermala, ar putea intra in implementare… fara bani. Adjudecat in urma cu vreo doua saptamani, in favoarea Energomontaj SA – firma care inlocuieste magistralele de termoficare, acesta este blocat in capitala, la Ministerul Economiei.

„Nu am reusit pana acum prelungirea contractului de finantare. Asta se intampla din culpa Organismului Intermediar Energie, din Ministerul Economiei. Functionarii recunosc asta dar spun ca inca nu au gasit cadrul legal pentru prelungire”, declara primarul Ilie Bolojan. Termenul pentru prelungirea contractului de finantare a expirat pe 6 noiembrie 2014 iar Organismul Intermediar sustine ca prelungirea ulterioara a contractului de finantare ar insemna „un risc de legalitate”.
Doua variante extreme

Executivul are, acum, doua variante, ambele extreme. „Prima ar fi sa ne asumam riscul si sa incepem lucrarea. I-am chemat pe constructori sa semnam contractul dar sunt niste riscuri pentru ca nu avem banii”, zice primarul.

„Daca nu-i convingem pe cei de la Ministerul Economiei sa semneze prelungirea finantarii, urmeaza sa ne intoarcem impotriva lor in justitie”, enunta Bolojan a doua varianta. Edilul zice ca exista precedent juridic in tara, solutionat cu succes in favoare petentului.

In opinia sa, varianta ideala ar fi ca executantul sa lucreze doua sau trei luni fara bani, pana cand Oradea isi rezolva problema finantarii. „Daca nu, vom plati din banii orasului, pe care in acest moment nu-i avem”, declara primarul.
Solutie noua, tardiva

Cunoscut popular ca „Nufarul geotermal”, proiectul vizeaza desfiintarea a sapte puncte termice din Nufarul 1 si montarea a 278 de module de scara, care vor asigura termia in zona. Ca si-n cazul altor proiecte cu finantare europeana, si aceasta a acumulat intarziere in faza birocratica din cauza schimbarii de proiect tehnic, cu motivatia eficientizarii solutiei. Noua varianta de proiect elimina punctele termice, schimba in totalitate o buna parte din reteaua de alimentare cu termie din zona si elimina achizitia si montarea a doua cazane cu gaz. Acestea fusesera prevazute pentru asigurarea unui plus de grade Celsius in lunile foarte reci de iarna. Solutia noua prevede ca acest plus se va obtine din agentul termic furnizat de CET.
Comunicare in sens unic

Dupa declansarea procedurii de modificare a proiectului tehnic, Organismul Intermediar Energie avea sarcina de a audita si califica noua varianta. Marius Mos, sef al Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala (DMPFI) din Primarie zice ca Organismul s-a miscat foarte incet cu auditarea si ca nici pana azi nu a comunicat Oradiei daca proiectul nou este acceptabil sau nu. „Noi am grabit lucrurile si am dat drumul la licitatie pe noul proiect. Am aflat neoficial ca noul proiect e in regula, dar inca nu avem raspuns oficial”, zice Mos.

Intre timp, DMPFI a depus la Organism doua notificari pentru prelungirea contractului de finantare, la inceputul si la finalul verii trecute. Mos spune ca nici la acestea nu a primit raspuns, „doar nu au prelungit termenul pana la expirarea perioadei in care se putea face asta, pe 6 noiembrie 2014”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *