Numai 10 din 23 de magazine mari respecta regulile privind reciclarea becurilor uzate

Numai 10 din 23 de magazine mari garanteaza public ca respecta reglementarile comunitare privind reciclarea becurilor uzate si eliminarea de la comercializare a becurilor incandescente mai puternice de 65 W, potrivit unui ghid pentru consumatori lansat, luni, de Agent Green.
reciclare becuri
Astfel, Billa, Bricostore, Baumax, Cora, Hornbach, Metro, Penny, Real, Domo si Praktiker sunt magazine responsabile fata de mediu si fata de consumatori in privinta becurilor pe care le vand si fac dovada reciclarii becurilor uzate, potrivit concluziilor ghidului.

„Mai mult, Cora, Metro si Baumax sunt cu un pas inaintea guvernului si a Comisiei Europene in ceea ce priveste interzicerea comercializarii becurilor cu incandescenta mai puternice de 65W incepand cu 1 septembrie 2010. Aceste magazine s-au angajat in scris ca vor elimina astfel de becuri de pe rafturi inca de la 1 ianuarie 2010”, se mai arata in comunicatul organizatiei de mediu.

In schimb, Auchan, Carrefour, G”Market, Ikea, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA si Atas nu au putut face dovada ca recicleaza becurile. Unele vand chiar si becuri ilegale, fara a afisa pubela barata si identitatea producatorului.

Potrivit reglementarilor, simbolul care indica faptul ca echipamentele electrice si electronice fac obiectul unei colectari separate reprezinta o pubela cu roti barata cu doua linii in forma de X. Simbolul trebuie sa fie tiparit vizibil, lizibil si durabil.

Ghidul reprezinta rezultatul investigatiilor Agent Green din perioada aprilie-iunie 2009 asupra celor mai mari 23 de lanturi de magazine privind politicile de reciclarea becurilor uzate si de eliminarea de la comercializare a becurilor incandescente mai puternice de 65 W incepand cu 1 ianuarie 2010. Investigatiile au insemnat atat chestionare adresate magazinelor, cat si vizite la raft.

Organizatia a verificat daca se are in vedere eliminarea becurilor incandescente mai puternice de 65W incepand cu 1 ianuarie 2010, amplasarea in loc public a unor containere de colectare pentru becurile uzate, afisarea la raft a timbrului verde pentru becuri economice si tuburi fluorescente, afisarea la loc vizibil a obligatiei legale a distribuitorului de a prelua gratuit un bec uzat pentru unul nou cumparat, comercialziarea de becuri fara identitatea producatorului si fara simbolul pubelei barate pe produs, pe ambalaj sau pe instructiunile de folosire. Corpurile de iluminat comercializate cu surse de iluminat incluse in pret au fost demontate pentru verificarea informatiilor despre producator si identificarea pubelei barate.

Agent Green cere distribuitorilor de becuri din Romania sa garanteze imediat in public ca recicleaza becurile economice si tuburile fluorescente uzate.

De asemenea, organizatia solicita Garzii Nationale de Mediu sa demareze controale la nivel national pentru verificarea magazinelor care nu pot garanta ca recicleaza becurile uzate.

Becurile economice si tuburile fluorescente sunt surse de lumina eficiente energetic, rezista pana la 10 ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon si la salvarea climei. Totusi acestea contin mercur si pot polua mediul atunci cand se sparg. Pot avea, de asemenea, cauza efecte negative neurologice si renale. De aceea, aceste surse de lumina trebuie reciclate si nu aruncate la gunoi. Reciclarea acestora de face de catre producatori.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *