Numarul cazurilor de cancer va fi cu 75% mai mare in 2030. Care vor fi cele mai frecvente boli

Numarul cazurilor de cancer va fi cu 75% mai mare in 2030. Care vor fi cele mai frecvente boli

Cazurile de cancer din lume ar urma sa apara intr-un ritm mai alert decat cresterea naturala a populatiei, marirea estimata fiind de 75% in 2030, potrivit unui studiu publicat vineri in revista medicala The Lancet Oncology.

Populatia planetei va trece de la sapte miliarde de locuitori in 2012 la 8,3 miliarde in 2030. Dar numarul persoanelor bolnave de cancer ar urma sa creasca mai repede, de la 12,7 milioane in 2008 (ultima cifra disponibila) la 20,3 milioane in 2030.

In cele mai sarace tari, numarul celor afectati de cancer urmeaza sa creasca cu 93%. Se estimeaza ca numarul mortilor de cancer va urca de la 7,6 milioane in 2008 la 13,2 milioane in 2030.

„Prevedem, la nivel mondial, cresteri anuale ale numarului de cancere colorectale, de san si prostata, iar in cele mai bogate tari vor fi mai multe cazuri de cancer la plamani in randul femeilor”, potrivit Centrului international de cercetare a cancerului, organism subordonat Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cu sediul la Lyon, informeaza Agerpres.

In acelasi timp ar urma sa scada, la scara globala, numarul de cazuri de cancer de stomac si de col uterin, iar in tarile bogate si cancerul de plamani in randul barbatilor.

Studiul, care a folosit date ale Globocan, baza de date asupra cancerului in 184 de tari, mentioneaza ca se asteapta o scadere a numarului de cazuri de cancer de origine infectioasa, cum ar fi cele de col uterin si de ficat.

Aceasta scadere va fi din plin compensata de cresterea numarului de cazuri de cancer la colon si rect, de san si prostata, care par sa fie in legatura cu dezvoltarea economica sau cu modul de viata din tarile occidentale.

„Unele tipuri de cancer par sa fie legate clar de nivelul de dezvoltare socio-economic”, precizeaza studiul. Cancerul colorectal constituie un exemplu: 40% din cancerele inregistrate in lume sunt concentrate in tarile dezvoltate, desi populatia acestora este de doar 15% din populatia mondiala.

„Nu sunt clare motivele acestei legaturi”, chiar daca se pot evoca factorii alimentari asociati cu modul de viata occidental, arata studiul.

Si cancerul de prostata este foarte prezent in cele mai bogate tari, dar folosirea pe scara larga a testelor de depistare explica partial incidenta crescuta a acestui tip de cancer. Invers, cancerul de col uterin este mai prezent in tarile in curs de dezvoltare, constituind principala cauza de moarte de cancer in multe tari sarace. Se estimeaza ca numarul cazurilor de cancer de col va scadea cu 2% pe an la nivel mondial pana in 2030, in timp ce cel al cazurilor de cancer de san va creste cu 2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *