poza_delfini.jpgInstitutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta atentioneaza ca populatia de delfini din Marea Neagra s-a diminuat pana la 120.000 de exemplare, toate cele trei specii din Romania fiind in pericol de disparitie
Bucuresti, 19 octombrie 2009: Intre anii 1940-1960, in Marea Neagra traiau aproximativ 1,5 – 2 milioane de delfini, in prezent numarul lor reducandu-se pana la maxim 120.000. Poluarea, substantele toxice, braconajul, reducerea populatiilor de pesti cu care delfinii se hranesc, traficul maritim intens – toti acesti factori au adus fragilele mamifere in pragul disparitiei. Acestora li se adauga masacrul din perioada comunista, cand sute de mii de delfini au fost ucisi, fiind considerati „dusmani ai poporului” pentru ca se hraneau cu pestele destinat clasei muncitoare.

In zilele noastre, alte zeci de delfini mor anual sufocati in plasele braconierilor sau taiati in bucati de acestia pentru ca trupurile lor, care plutesc mai multe zile la rand, sa nu indice locul in care sunt amplasate plasele ilegale. Scafandrii organizatiilor de protectie a mediului au descoperit de mai multe ori in plase si pe fundul apei bucati din corpul delfinilor macelariti, acest lucru avand loc cu precadere in perioadele de prohibitie a calcanului, cand actiunile de braconaj se intensifica. Mai mult, zgomotele intense (scutere, sonarele folosite de diverse vase maritime etc.) pot fi fatale delfinilor, deoarece interfereaza cu propriul lor „sonar”, dezorientandu-i, provocandu-le chiar surzenie temporara sau permanenta si cauzandu-le, in cele din urma, esuarea pe tarm.

„Delfinii ar putea fi corespondentii nostri din lumea acvatica. Inteligenta lor este uimitoare, puterea lor de intelegere o depaseste, in multe situatii, pe cea a oamenilor. Delfinii au un limbaj propriu pe care cercetatorii inca fac eforturi sa-l descifreze, complexitatea sunetelor pe care le emit facand foarte dificila o analiza minutioasa a acestora”, afirma dr. biolog Alexandru Bologa, Director Stiintific in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta.

„Cand unul dintre ei se imbolnaveste sau este ranit, ceilalti nu il parasesc, ci il inconjoara cu afectiune, iar daca acesta nu mai poate ajunge la suprafata, este sustinut de ceilalti pentru a putea sa respire. Delfinii dovedesc iubire si solicitudine nu numai intre ei, ci si in intalnirile cu noi, oamenii. Nu exista marturii despre vreun delfin care sa fi atacat un om fara a fi provocat. Nici o alta specie de animale salbatice nu se comporta atat de prietenos fata de oameni. Mai mult, delfinii au grija de mediul inconjurator, din care isi iau exact atata hrana cata au nevoie; ei nu distrug si nu omoara inutil alte vietuitoare. In schimb, noi da”, a adaugat dr. biolog Alexandru Bologa.

In incercarea de repopulare a Marii Negre cu specii aflate acum pe cale de disparitie, dar si pentru a sensibiliza opinia publica cu privire la pericolul ecologic cu care se confrunta Marea Neagra, Institutul „Grigore Antipa” s-a alaturat initiativei agentiei de comunicare 4 ACE-pr&publicity, de a demara o campanie de informare si de strangere de fonduri. Obiectivul principal al proiectului „Mesaje pentru Marea Neagra” este colectarea de fonduri in vederea dotarii Institutului „Grigore Antipa” cu echipamente necesare studierii si reproducerii in conditii de laborator a speciilor amenintate, pentru ca acestea sa poata repopula in viitor apele Marii Negre.

Cei care doresc sa sustina acest proiect, o pot face accesand site-ul www.mesajepentrumare.ro, unde pot afla mai multe despre problemele Marii Negre si pot cumpara diverse obiecte promotionale care se vor transforma in donatii pentru Institut. In plus, pe site se pot face donatii direct in contul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta.

Despre Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” (INCDM) se afla sub autoritatea Ministerului Mediului, fiind creat in 1999 prin reorganizarea Institutului Roman de Cercetari Marine. INCDM are ca principale domenii de activitate cercetarea fundamentala, aplicativa si tehnologica in domeniul oceanografiei, ingineriei costiere, ecologiei, protectiei mediului si resurselor marine vii, cu rol crucial pentru cunoasterea, protectia si gestionarea zonei costiere si a mediului marin in zona economica exclusiva proprie Romaniei la Marea Neagra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here