Numarul serpilor este in scadere

Cercetatorii cred ca acest fenomen global este cauzat de deteriorarea si pierderea habitatului si a surselor traditionale de hrana. Oamenii de stiinta spun ca acest lucru are consecinte ecologice serioase, desi multi cred ca disparitia serpilor este una dintre cele mai putin grave efecte ale schimbarilor climatice.numarul de serpi

Cercetatori din cinci tari au efectuat un studiu in care au analizat 17 „comunitati” de serpi din 8 specii care traiesc in habitate diferite. Potrivit „The Guardian”, studiul a aratat ca 11 din cele 17 populatii de serpi au scazut considerabil, cinci au ramas stabile si doar una este in usoara crestere. Cercetatorii spun ca scaderea numarului serpilor este alarmanta nu numai ca semn al distrugerii masive a mediului inconjurator, ci si in ceea ce priveste posibilitatea de a fabrica medicamente din veninul acestora.

Consecinte ale schimbarilor climatice

„Toate scaderile au avut lor in aceeasi perioada relativ scurta de timp si pe o arie geografica larga, care a inclus climatul temperat, mediteranean si tropical”, scriu cercetatorii. „Din acest motiv credem ca exista o cauza comuna la baza si ca acest lucru indica un fenomen mult mai raspandit”, adauga ei.

Desi nu exista dovezi

care sa arate cauzele exacte ale scaderii populatiei de serpi, oamenii de stiinta spun ca fenomenul ar putea fi cauzat de pierderea sau deteriorarea habitatului si a surselor de hrana. Sase din cele opt specii pe cale de disparitie aveau obiceiuri sedentare si preferau sa captureze prada pe care o gaseau, nu sa o caute.

„Importanta principala pe care o au aceste rezultate este faptul ca serpii sunt pradatori de top in habitatele in care traiesc si de aceea ar putea juca un rol foarte important in functionarea multor ecosisteme”, spune Chris Reading, cercetator la Centrul Britanic de Ecologie si Hidrologie”, care a si condus studiul.

Cercetatorii au urmarit „comunitatile” de serpi in perioada 1987 – 2009, efectuand anchete regulate. Pentru acestea au fost folosite insa metode variate. Declinul pare sa fi inceput din anul 1998, iar cercetatorii cred ca schimbarile climatice sunt de vina pentru ca acel an a fost cel mai „fierbinte” din ultima perioada, ca urmare a fenomenului El Nino.

Specii in scadere

Cercetatorii au aratat care sunt speciile pe cale de disparitie. Printre ele: sarpele de alun (Coronella austriaca) in Marea Britanie, vipera ASP (Vipera aspis) in Franta si in Italia, vipera lui Orsini (Vipera ursinii) in Italia, vipera de Gabon (Bitis gabonica) in Nigeria, pitonul regal (Python regius) in Nigeria si sarpele lui Esculap (Longissimus Zamenis) in Franta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *