Nunta de aluminiu

Doi tineri din SUA se casatoresc cu banii stransi din reciclarea dozelor de aluminiu. Au adunat 400.000 de doze de la diverse firme, de la prieteni sau din cosurile de gunoi, le-au reciclat si au primit pe ele 3.800 de dolari, bani cu care isi platesc nunta din 31 iulie.

Cand au inceput sa-si faca socotelile, si-au dat seama ca ar fi trebuit sa puna deoparte cate 400 de dolari in fiecare luna pentru a putea strange 3-4.000 de dolari pana in iulie, bugetul minim pe care si-l calculasera. Cum tocmai isi cumparasera o casa si Andrea era somera, n-aveau de unde sa stranga atatia bani. Intr-o seara, cand Andrea sorta cutiile de aluminiu pe care Peter le colecta in garaj pentru diverse proiecte artistice, a gasit solutia. „Am pus lucrurile cap la cap si mi-am dat seama ca, daca reciclam suficiente cutii, am putea strange destul de multi bani pentru a ne plati nunta”, a povestit Andrea pentru „Adevarul”.

Ajutor de la firme si prieteni

Asa a inceput, in decembrie anul trecut, maratonul pentru a strange 3.800 de dolari, echivalentul a 400.000 de doze din aluminiu reciclate. Au dus cutii de carton in mai multe sedii de firme si blocuri si, o data pe saptamana, mergeau sa adune dozele stranse in ele. Si-au rugat prietenii sa nu arunce dozele folosite, ci sa le aduca in anumite puncte din oras de unde ei le colectau periodic. Cei doi au cautat chiar si in gunoaie cutii din aluminiu pe care sa le poata duce la reciclat.

Povestea lor a devenit cunoscuta pentru ca Andrea a facut un site dedicat nuntii (www.weddingcans.com) si a anuntat proiectul pe mai multe retele sociale. Au reusit sa-si atinga tinta dupa sase luni si jumatate (197 de zile), ceea ce inseamna ca au colectat cate o doza la fiecare 40 de secunde. „Dupa ce am adunat tot, am vorbit cu o firma locala de reciclare si i-am rugat sa ne trimita un camion sa ridice dozele”, isi aminteste Andrea. Pe 24 iunie, cei doi au incarcat sacii cu dozele care cantareau, in total, aproape o tona si au primit in schimbul lor un cec.

Nunta verde Cu doua saptamani inainte de nunta, cuplul se ocupa de ultimele detalii: hainele pe care si le fac singuri, familia care trebuie sa soseasca in orasul Spokane, din statul Washington, si juramintele pe care trebuie sa si le scrie.
nunta de aluminiu
Pentru ca si Andrea si Peter sunt ecologisti – „mergem cu bicicleta sau autobuzul de cele mai multe ori, avem o gradina de zarzavaturi in fata casei si transformam toate resturile din bucatarie in ingrasamant” -, nunta lor va fi de asemenea „verde”.

Mama miresei, care are un restaurant in Idaho, are in grija tortul pentru nunta, iar Andrea face tot felul de experimente pentru desertul pe care vrea sa-l serveasca invitatilor. De asemenea, au plantat in gradina mai multe sortimente de salata pentru meniul de la petrecere. Un prieten de-ai lui Peter este producator amator de bere si le va aduce cateva butoaie. In pivnita casei mirilor se pregateste deja vinul. Iar o parte din meniu va fi asigurat de invitati, care vor imparti mancarea pe care o vor aduce de acasa.

Cumnata Andreei se ocupa de flori. Va folosi propria gradina pentru a face buchetele si aranjamentele florale. Invitatii vor fi primiti pe acorduri de harpa, iar artista a acceptat sa cante pe gratis in timpul ceremoniei. Apoi, atmosfera va fi asigurata de petrecaretii care trebuie sa vina cu melodii pe iPod.

Rochia miresei, realizata de o croitoreasa, va fi alb cu negru si rosu, lunga pana in pamant. Materialul a costat 250 de dolari, iar un corset facut la comanda, inca 200 de dolari. Peter isi face singur vesta pe care o va purta in timpul ceremoniei, dintr-un material care l-a costat 25 de dolari. Nu exista tinuta obligatorie pentru invitatii. Doar cavalerii de onoare vor avea cravate la fel, facute de Andrea si Peter.

Reciclarea continua

Viitorii miri vor colecta in continuare cutii de aluminiu, incercand sa-si finanteze si luna de miere din banii obtinuti din reciclare. Astfel, 40% din tot ce vor colecta dupa nunta va merge catre bugetul lunii de miere, iar 60%, catre „Medici fara frontiere” si Institutul Rim Country Land. De asemenea, Andrea si Peter ii incurajeaza si pe altii sa preia ideea lor pentru a finanta diverse proiecte. Pe site-ul lor sunt deja doua cazuri similare: Lisa Dowell Myshrall colecteaza doze de aluminiu pentru a-si putea plati un transplant de ficat, iar Tisha Neal, pentru a-si lua un caine-ghid.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *