O alternativa ecologica pentru gropile de gunoi: tratarea si valorificarea deseurilor

200.000 de euro pe zi! 1,4 milioane de euro pe saptamana. Peste cinci milioane de euro pe luna… Aceasta este suma pe care Romania va fi obligata sa o achite daca nu-si ecologizeaza gropile de gunoi. Termenul limita este 16 iulie 2009.
valorificarea deseurilor
La 1 iulie 2009 existau 2.297 de depozite neconforme pentru deseuri, arata datele Garzii Nationale de Mediu. Multe dintre acestea vor trebui inchise. Ce se va intampla cu deseurile menajere sau industriale?

Deseurile nu pot fi ascunse. Un roman produce anual peste 3-400 kg de deseuri, iar asta nu inseamna ca suntem mai risipitori sau mai neglijenti decat altii. Statistica a consemnat ca gradul de civilizatie e direct proportional cu cresterea cantitatii de gunoi pe cap de locuitor. De exemplu, un american produce anual 1,5 tone de gunoi. Diferenta consta in modul cum sunt administrate de catre societate aceste deseuri.

Intorcandu-ne in Europa, Elvetia a reusit performanta de a nu mai depozita deseurile menajere in gropi de gunoi, ci pur si simplu sa le trateze si sa le valorifice. Valorificarea ecologica a deseurilor poate fi o solutie viabila si pentru Romania.

Deja primii pasi au fost facuti de ecovalor, companie care din 2006 ofera servicii profesionale in gestionarea deseurilor, prin construirea a doua statii de tratare si prelucrare a deseurilor. Una este la Campulung (jud. Arges) si alta la Alesd (jud. Bihor). Investitia n-a fost mica, in total 20 de milioane de euro. Statia de la Alesd are o capacitate de 100 de tone pe zi, iar cea de la Campulung de 200 de tone pe zi.

Co-incinerarea in industria cimentului, este, cel putin pana in prezent, cea mai eficienta solutie de valorificare a deseurilor si eliminarea lor finala. In urma acestui pocedeu ecologic de tratare nu rezulta niciun fel de reziduri, zgura sau cenusa.

Natura se descurca foarte bine cu ceea ce produce, exista un proces natural de reciclare a elementelor naturale. Situatia se complica atunci cand este vorba despre deseuri create de om, elemente pe care natura nu le mai poate „digera” si care devin poluati masivi ai planetei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *