Coralii vor fi inghetati in banca pana cand vor putea fi eliberati in siguranta, in oceane.

Ape mai calde, pescuitul excesiv, acidificarea oceanelor, poluarea – toate acestea ameninta frumoase recife de corali ale lumii si biodiversitatea sustinuta de ei. Cercetatorul de la Smithsonian Mary Hagedom a venit insa cu un plan pentru salvarea speciei. Ea dezvolta acum prima banca de corali, echipata cu sperma inghetata si ovule ale speciilor de corali din intreaga lume.

Speciile de corali pe cale de disparitie vor fi conservate in aceasta banca si vor fi duse inapoi in mari atunci cand vor fi in siguranta. Chiar daca va dura secole intregi.

„Lumea a pierdut 19% din recifele de corali. 15% sunt grav amenintate cu disparitia in urmatorii 10-20 de ani, iar 20% vor fi pierdute in 20-40 de ani”, spune raportul NOAA in 2008.

„In ciuda acestor statistici tulburatoare, oamenii nu se ingrijoreaza de soarta recifelor si cred ca o sa fie ok”, a declarat Hagedom pentru Discovery News. In cazul in care nu o sa fie ok, ea si echipa ei sunt pregatiti.

Hagedom are baza de cercetare in Hawaii si deja a pus in banca specia de coral-orez (Montipora capitata) si coralul-ciuperca (Fungia scutaria). Acesta este doar inceputul.

Conservarea coralilor in banca inseamna colectarea a sute si mii de „mostre” din speciile amenintate. Indivizii sunt apoi inghetati in banca. „Nu conteaza daca sunt inghetati pentru 5 minute sau pentru 500 de ani, vor fi la fel”, a spus cercetatorul. Ea a verificat deja daca creaturile oceanice isi revin si cresc dupa perioada inghetata.

Coralii sunt niste animale mici, sub forma de polipi, care secreta carbonat de calciu si creeaza astfel un schelet extern pe care stau. Ei se inmultesc sexuat dar si asexuat.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here