O cafenea cu loc de meșteșugărit – ce ne învață Suedia

Să cumperi lucruri noi e plăcut.

Dar să dai o nouă viață lucrurilor vechi și uzate îți oferă o și mai mare satisfacție!

Cine nu are acasă câte un obiect vechi care abia așteaptă să fie reparat? Un ibric? Un tricou? Cel mai des întâlnit este poate faimosul ecran spart al telefonului mobil.

Oamenii preferă, din păcate, să cumpere lucruri noi, decât să le repare pe cele uzate sau stricate. În cazul telefoanelor mobile, majoritatea alege să achiziționeze un telefon mobil nou, decât să plătească costul de reparație pentru cel vechi. Și cum am putea să îi învinovățim, având în vedere că un display nou (plus manopera) costă de cele mai multe ori peste 100 de euro?

Reparația este unul dintre principiile fundamentale ale economiei circulare și ar trebui să fie susținută pe scară largă. Mai mult decât atât, este esential ca potențialul unui obiect de a fi reparat să fie avut în vedere încă din faza de proiectare.

Apariția materialelor sintetice și a conceptului de “fast-fashion” i-a determinat pe oameni să apeleze la soluția înlocuirii hainelor deteriorate. Din acest motiv, meserii care erau de căpătâi odată, precum cel de pantofar, dispar încet  și sigur, odată cu înaintarea în vârstă a ultimei generații de meșteri, care nu mai au cui să transmită din cunoștințele lor. Astfel, magazinele de reparații și businessurile axate pe astfel de activități devin din ce în ce mai rare.

Pentru a încuraja repararea bunurilor, guvernul suedez a introdus mai multe stimulente fiscale. Astfel, atelierele de reparații pot recupera jumătate din costul forței de muncă necesară pentru repararea aparatelor cum ar fi frigidere, cuptoare, mașini de spălat vase și alte electrocasnice. Taxa TVA a scăzut, de asemenea, de la 25% la 12% pentru repararea bicicletelor, a încălțămintei, a articolelor din piele, a îmbrăcămintei și a lenjeriei de uz casnic. Reducerea impozitelor fiscale este principala strategie prin care Suedia își propune să încurajeze consumul sustenabil.

O altă inițiativă ingenioasă este apariția “Repair cafe-urilor” unde oamenii se pot întâlni și repara diverse obiectele personale, care altfel ar fi fost aruncate. În aceste cafenele există instrumente și materiale care pot fi utilizate pentru repararea hainelor, a pieselor de mobilierul, aparatelor electrice, a bicicletelor, vaselor de bucătărie, jucăriilor etc. Există, de asemenea, voluntari experți care pot împărtăși cunoștințele lor în materie de reparații pentru varii tipuri de produse .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *