O ciocolata falsa

CE BEM, CE MANCAM – Produsul nu este indicat copiilor
Pentru produsul analizat se potriveste foarte bine proverbul „Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul!”. Singura ciocolata adevarata este, poate, cea pe care o mananca dinozaurul de pe ambalaj.

Berta junior este, dupa parerea producatorului, o ciocolata cu lapte. Citind eticheta ne dam seama ca este, de fapt, un amestec de margarina si zahar in care s-au adaugat ceva cacao, pentru obtinerea culorii adecvate, si niste aditivi alimentari.

Parintii care se vor lasa impresionati de dinozaurul vesel de pe ambalaj le vor da copiilor sa manance „zahar, grasimi vegetale hidrogenate, masa de cacao, pudra de cacao, lapte praf integral, zer praf, emulgatori: lecitina din soia (E 322), poliglicerol poliricinoleat (E 476), aroma: vanilina. Poate contine urme de arahide si stafide”.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca „o ciocolata veritabila se fabrica din cacao (minimum 70%), unt de cacao si masa de cacao, fara a se folosi inlocuitori de unt de cacao si cu atat mai putin grasimi vegetale hidrogenate, periculoase pentru sanatate”. Efectele benefice ale consumului de ciocolata se manifesta numai in cazul ciocolatei veritabile, celelalte sortimente putand avea la un consum frecvent efecte daunatoare asupra sanatatii. In cazul acestui produs se constata un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza), dar si de grasimi sintetice nesanatoase (grasimi hidrogenate). Aditivul alimentar E 476, folosit ca emulgator, are afecte nefro si hepatotoxice. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, densitatea lui energetica este foarte ridicata, dupa cum rezulta din compozitie.

CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomanda produsul analizat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, cardiovascularilor, persoanelor cu afectiuni hepatice, celor care sufera de dislipidemie, hipertrigliceridemie, bolnavilor de maladii neurodegenerative si neuropsihice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant inainte de a consuma „ciocolata”. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil, pentru a vedea care este reactia organismului.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *