O dieta bogata in fructoza mentinuta o perioada mai lunga de timp afecteaza capacitatea creierului de a invata

F?r? suc de fructe la mas?! De ce condamn? exper?ii obiceiul p?rin?ilor de a da copiilor sucuri naturale?
O dieta bogata in fructoza mentinuta o perioada mai lunga de timp afecteaza capacitatea creierului de a invata

Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in fructoza incetineste procesul gandirii, afectand memoria si capacitatea de a invata, scrie cotidianul britanic Daily Mail, citat de Mediafax. Totusi, consumul de nuci si peste, precum somonul, poate contracara aceste efecte.

„Descoperirile noastre arata ca ceea ce mancam ne afecteaza modul in care gandim. O dieta bogata in fructoza mentinuta o perioada mai lunga de timp afecteaza capacitatea creierului de a invata si de a memora informatii. Dar, daca adaugam acizi omega-3 ne poate ajuta sa minimalizam aceste neajunsuri”, a declarat profesorul Fernando Gomez-Pinilla.

Desi au mai existat alte studii care au demonstrat ca fructoza are un rol in aparitia diabetului, obezitatii si a bolilor de ficat, studiul efectuat de USLA este primul care analizeaza efectele consumului de fructoza asupra creierului.

Fructoza este o monozaharida prezenta din abundenta in fructe, in anumite legume si in miere. Aceasta are o putere de indulcire superioara zaharozei (zaharul utilizat curent in alimentatie) si este adaugata des in produsele procesate, precum bauturile acidulate.

„Nu vorbim aici de fructoza care se gaseste in mod natural in fructe, ci de cea artificiala, care este folosita ca indulcitor si conservant”, a mai spus Gomez-Pinilla.

Autorii studiului se tem ca un consum mai mare de fructoza blocheaza capacitatea insulinei de a reglementa modul in care celulele utilizeaza si depoziteaza zaharul necesar pentru energia folosita in procesarea gandurilor si emotiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *