Vanatorii mehedinteni au semnalat prezenta zaganului sau a vulturului cu barba in zona Pesterii Topolnita, situata in nordul judetului Mehedinti, la 31 kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin.
zagan
Directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Mehedinti, Nicolae Popa, spune ca prezenta zaganului, cea mai maiestuoasa specie de vultur, este un caz cu totul si totul deosebit. Asta pentru ca aceasta specie este declarata disparuta in Romania.

Zaganii mai traiesc acum in Muntii Pirinei, Alpi, Caucaz, Pamir, Altai, Insula Creta, Tibet, Himalaya si in cateva locuri din Africa.

„Este vorba de o familie de zagani, doua exemplare superbe, de peste 2 metri. Vanatorii i-au vazut zilele trecute chiar deasupra pesterii Topolnita. A fost ceva incredibil pentru ca rar ti se poate intampla asa ceva. Un moment insolit”, ne-a declarat presedintele AJVPS Mehedinti, Nicolae Popa.

In urma acestei descoperiri, este foarte posibil ca ornitologi din Romania sau din strainatate sa vina in zona pentru a se documenta in privinta vulturului cu barba.

Oricum Pestera Topolnita, unicat in tara din punct de vedere al formatiunilor carstice, este un loc foarte cautat de specialistii din intreaga lume, prin lungimea ei de 10.330 m pestera fiind a doua ca marime in tara si a 17-a din lume.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here