O felina misterioasa a fost zarita pentru prima data in Himalaya

O felina misterioasa a fost zarita pentru prima data in Himalaya

O felina blanoasa, arareori zarita de oameni in natura, a fost fotografiata pentru prima data in Bhutan, un regat aflat in Muntii Himalaya.

O camera foto instalata in Wangchuck Centennial Park (WCP), o rezervatie naturala care gazduieste specii precum leopardul de zapada si ursul negru de Himalaya, a reusit sa fotografieze un manul (Otocolobus manul), felina cunoscuta si sub numele de pisica lui Pallas (dupa naturalistul german Peter Simon Pallas, care a descris-o prima oara in 1776).

Conform specialistilor de la World Wildlife Fund (WWF), este pentru prima data cand o pisica a lui Pallas este surprinsa in aceasta regiune.

„Este o descoperire remarcabila, ce atesta faptul ca manulul traieste si partea de est a muntilor Himalaya”, a comentat Rinjan Shrestha, un om de stiinta din cadrul WWF. „Acest lucru indica, cel mai probabil, ca este vorba despre un habitat netulburat de prezenta oamenilor, ceea ce ne da sperante nu doar pentru manul, ci si pentru leopardul de zapada, lupul tibetan si alte specii amenintate cu disparitia care traiesc in aceasta zona”, a adaugat cercetatorul.

 

Pisica lui Pallas este o specie primitiva, care nu a evoluat foarte mult in ultimii 5 milioane de ani. Animalul este de dimensiunile unei pisici domestice si se aseamana partial cu o pisica persana, avand fata plata si o blana deasa, ce-i permite sa supravietuiasca la altitudini ridicate. Blana gri si petele inchise la culoare de pe cap ii permit manulului sa se contopeasca in peisajul muntos din Asia Centrala.

Felina a fost surprinsa de camerele instalate de echipa WWF in Wangchuck Centennial Park din Bhutan

Imaginile au fost surprinse dupa ce o echipa WWF, ajutata de oficialii parcului din Bhutan, a instalat mai multe camere pentru a studia leoparzii de zapada din regiune.

Pisicile lui Pallas dispar din anumite zone ale Asiei Centrale, precum regiunea din jurul Marii Caspice si provincia Baluchistan din Pakistan, iar Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN) a declarat aceasta specie ca fiind una amenintata cu disparitia. Braconierii vaneaza manulul pentru blana lor si pentru grasimea si organele sale, ce sunt folosite in tratamentele traditionale din Mongolia si China.

Regatul Bhutan reprezinta un bun ascunzis pentru aceste animale, caci mai bine de 60% din teritoriul tarii este impadurit, iar un sfert din suprafata tarii este desemnata ca parc national sau ca zona protejata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *