O insula germana a devenit model de independenta energetica pentru toata tara

0
44
O insula germana a devenit model de independenta energetica pentru toata tara
O insula germana a devenit model de independenta energetica pentru toata tara

Germania a promis in urma cu doi ani ca va renunta la energia nucleara pana in 2022. Multi analisti sunt sceptici, insa se poate spune deja ca nemtii au reusit sa faca acest lucru, e drept la o scara mai mica. Este vorba despre insula Pellworm din Marea Nordului unde toata energia produsa este energie verde, energie curata, fie ca vorbim de eoliene, panouri fotovoltaice sau biogaz.

Insula cu 1.000 de locuitori si 3.000 oi este una total independenta din punct de vedere energetic.

Proiectul a fost inceput in anii 80 ca o modalitate de a incerca fezabilitatea panourilor solare si a elicelor eoliene. In timp insa, insula a devenit un model pentru toata tara, aratand ca se poate trai exclusiv din energie verde.

„Totul a fost gandit in detaliu, de la protectia pasarilor care migreaza pentru a-si depune ouale. Si ceea ce mi se pare important este ca toate partile implicate si-au dat avizul lor, si bineinteles, si cei care locuiesc aici. Inclusiv turismul a fost ajutat de impactul acestor noi energii”, spune Kai Edlefsen, manager la un parc eolian.

Desi cei mai multi dintre locuitorii acestei insule sunt fermieri, mai nou au inceput chiar ei sa devina producatori de energie. E drept au fost si stimulati de statul german care ofera o serie de facilitati acestor producatori. Acum pe insula se produce de trei ori mai multa energie decat necesarul, iar surplusul este vandut catre sistemul energetic national.

Dar conditiile meteo nu sunt intotdeauna favorabile energiei eoline sau fotovoltaice, atunci intervine centrala pe biogaz, care transforma porumbul sau gunoiul in metan si ulterior in energie.

„Biogazul este o forma alternativa foarte avantajoasa de energie. Este o sursa sigura si, foarte important, el poate sa fie stocat”, explica Henning Clausen, producator de biogaz.

Avantaj pe care nu-l au celelalte doua tipuri de energie, eoliana si solara. Asta este acum urmatoarea provocare pentru micuta insula germana in dezvoltarea energiilor regenerabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here