O investitie majora intr-un parc fotovoltaic ameninta rezervatia Dealul lui Dumnezeu, habitatul unei specii de serpi unica in lume

O investitie majora intr-un parc fotovoltaic ameninta rezervatia Dealul lui Dumnezeu, habitatul unei specii de serpi unica in lume

O investitie majora in energia verde ameninta habitatul unei specii de serpi unica in lume. Coseli SA intentioneaza sa construiasca un parc fotovoltaic de 5 hectare la doar 200 de metri de Dealul lui Dumnezeu, rezervatie naturala in care se gasesc aproape doua treimi din efectivele de Vipera ursinii moldavica intalnite la nivel mondial. Rezervatia Dealul lui Dumnezeu a fost declarat sit Natura 2000, are 570 de hectare si include specii rare de flora si fauna.

“Sa nu omoare serpii”
Decizia privind construirea parcului fotovoltaic de la Epureni va fi luata pe 23 mai, cand la sediul primariei Movileni este programata o dezbatere publica pe aceasta tema. Investitorul, Coseli SA, a obtinut deja un raport de mediu care ii este favorabil si ar putea, in cateva luni, sa demareze constructia. ”Pe amplasamentul vizat de dezvoltarea PUZ nu sunt teritorii de cuibarire pentru nici o specie de interes comunitar la nivelul ROSCI0058 Dealul lui Dumnezeu si nu corespunde preferintelor de habitat de hranire – pentru Vipera ursini ssp. moldavica sau Spermophilus citellus care nu vor fi afectate dat fiind distanta si suprafata redusa a amplasamentului. Terenul poate fi ocupat de specii ruderale sau segetale” se arata in raportul intocmit de specialistii Agentiei pentru Protectia Mediului Iasi. “Nu stiam ca se intentioneaza asa ceva. Eu sunt acum in Dobrogea, intr-o actiune legata tot de vipere, dar ma voi informa. Daca se apuca sa construiasca langa sit, ii rog macar sa instruiasca muncitorii sa nu omoare serpii pe care ii intalnesc”, spune herpatologul Alexandru Strugariu, cel care impreuna cu profesorul Stefan Zamfirescu incearca sa protejeze habitatul viperei “ursinii moldavica”.

5 hectare de panouri

Centrala fotovoltaica proiectata de Coseli SA include un camp de panouri pentru captarea energiei solare intins pe un teren agricol de 50.000 de metri patrati. Suprafata de teren apartine deja firmei iesene si, dupa finalizarea proiectului, centrala va genera 2,5 MW. Energia va fi distribuita in intregime prin pamant catre 5 statii invertoare de 500 kW trifazat, care vor livra puterea de 2,5 MW la reteaua electrica. Construirea centralei fotovoltaice se va realiza prin amplasarea pe teren a unor panouri fotovoltaice din siliciu policristalin. Regimul de inaltime al constructiilor va varia intre 1-9 metri. Contactat in mai multe randuri prin intermediul secretarei pentru a prezenta detalii cu privire la investitie, patronul Coseli SA, Ioan Budeanu, a transmis ca este ocupat.

Doua treimi din efectiv
Un studiu realizat in 2009 sub coordonarea profesorului si herpatologului iesean Stefan Zamfirescu indica faptul ca singurele populatii de vipera ursinii moldavica din lume sunt grupate in doua zone din judet. Cercetarea arata ca in Valea lui David sunt 102 vipere, iar pe Dealul lui Dumnezeu sunt 174 de exemplare, toate protejate. Vipera ursinii este cea mai putin veninoasa, iar muscatura ei abia poate ucide un greiere. Vipera ursinii moldavica este una dintre cele mai mici vipere. Abia daca depaseste o jumatate de metru, iar muscatura sa este cea mai inofensiva din familia viperidelor. Initial a fost considerata un hibrid intre vipera de faneata si cea de stepa, iar din 1993 a primit numele “moldavica” si a fost recunoscuta ca subspecie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *