O noua analiza genetica arata ca specia ursilor polari are o vechime de cel putin 600.000 ani

O noua analiza genetica arata ca specia ursilor polari are o vechime de cel putin 600.000 ani

O noua analiza genetica arata ca ursii polari sunt mai batrani decat se credea, potrivit site-ului MaxiSciences. Noile analize ale materialului genetic al impunatoarelor carnivore au relevat faptul ca specia ursilor polari are o vechime de cel putin 600.000 ani. Doctorul Frank Hailer din cadrul German Biodiversity and Climate Research Centre din Frankfurt declara ca informatiile oferite de ADN-ul ursilor evidentiaza importanta salvarii acestora.

Autorii acestui nou studiu publicat in revista Science au analizat doua tipuri de ADN, ADN-ul mitocondrial, care se transmite de la mama la descendenti, si ADN-ul nucleului, care contine totalitatea informatiilor genetice ale unui individ.

Cercetatorii au studiat ADN-ul ursilor polari actuali pentru a intelege istoria speciei, dupa care au analizat material genetic provenit de la circa 40 de exemplare de ursi polari, ursi negri americani si ursi bruni. Dupa analizarea ADN-ului mitocondrial, cercetatorii au descoperit ca ursii polari au inceput sa evolueze ca specie distincta candva la mijlocul pleistocenului, adica acum circa 600.000 ani.

Autorii studiului se tem ca ursii polari nu se pot adapta incalzirii rapide din regiunile polare, care se pare ca este in curs. „Noile descoperiri schimba fundamental modul in care noi percepem ursii polari si impun masuri drastice de salvare. Daca ursii polari sunt prezenti din timpuri stravechi, asta inseamna ca au supravietuit mai multor perioade succesive de racire si de incalzire a climei planetei. Ursii au supravietuit intr-adevar fazelor de incalzire globala din trecut, dar poarta aceste urme in materialul lor genetic, deoarece se pare ca au fost in mai multe randuri aproape de extinctie’, afirma cercetatorii.

Lipsa diversitatii la nivel genetic a ursilor polari sugereaza faptul ca schimbarile climatice din trecut au avut un efect dezastruos asupra speciei, ducand la scaderi dramatice ale numarului de indivizi.

Astazi, ursii polari au de infruntat o serie de pericole cu care specia lor nu s-a mai intalnit de-a lungul timpului, precum vanatoarea intensiva, distrugerea habitatului si, mai ales, ritmul accelerat al incalzirii globale, care nu le permite ursilor polari sa se adapteze la noile schimbari climatice.AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *