O noua cometa se apropie de Pamant

La sfarsitul lunii februarie, Pamantul va primi un nou vizitator celest pe nume Lulin-sau C2007 N3, relateaza „New Scientist”, in editia electronica.
cometa
Cometa, care, potrivit cercetatorilor, se afla pentru prima data in aceasta zona a sistemului solar, va fi suficient de aproape pentru a putea fi vazuta cu ochiul liber. Astfel, in data de 24 februarie, Lulin va fi la aproximativ 70 de milioane de km de Pamant, iar coada ei va avea, probabil, o lungime de pana la 8 ori diametrul Lunii.

Cometa Lulin a fost descoperita in vara anului 2007 si, potrivit calculelor de orbita efectuate de atunci, este prima ei vizita in aceasta zona a sistemului solar. Cometele sunt bucati mari de gheata murdara, amestecata cu praf si roci de mici dimensiuni ramase de la inceputul sistemului solar. Pe masura ce se apropie de Soare, stratul exterior de gheata se vaporizeaza, eliberand gaz si resturi solide, care formeaza celebra coada a cometelor, aminteste „New Scientist”. Sursa lor este, in principiu, o zona inghetata de la marginea Sistemului Solar, numita centura Kuiper. Alte comete au insa orbite prea lungi pentru a proveni de aici, sursa lor putand fi in schimb asa-numitul nor al lui Oort, o zona imensa de obiecte inghetate foarte vechi care inconjoara Sistemul Solar.

In ceea ce priveste cometa Lulin, astronomii au calculat ca aceasta s-a deplasat timp de 10 milioane de ani inainte de a ajunge in sistemul solar. Potrivit oamenilor de stiinta, Lulin a fost in aceasta zona in urma cu 10 milioane de ani, insa, nu se stie cum, a fost eliminata din norul Oort si nu a mai patruns niciodata in interiorul sistemului solar. Daca acest lucru este adevarat si este pentru prima data cand Lulin se apropie de Soare, nu stim cum se va comporta. Luminozitatea cometei depinde de masura in care Soarele poate topi stratul ei exterior de gheata. O cometa care se apropie in premiera de Soare poate rezista caldurii, ceea ce impiedica aparitia spectaculoase cozi. Pe de alta parte, este posibil ca Lulin sa aiba tocmai reactia inversa, si anume, in loc sa aiba o singura coada, sa aiba doua cozi gemene. „Asta este ceea ce face cometele sa fie atat de uluitoare. Fiecare cometa are propria ei personalitate”, a declarat pentru „New Scientist” astronomul Gary Kronk.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *