O noua fabrica de uraniu in Romania

O nou? fabric? de uraniu în România
O noua fabrica de uraniu in Romania
O noua fabrica de uraniu in Romania

Compania Nationala a Uraniului /CNU) are in vedere constructia unei noi capacitati de prelucrare si rafinare a uraniului, cu tehnologii avansate, in plan fiind un nou perimetru din zona Carpatilor Orientali, zacamantul uranifer Tulghes-Grinties, se arata in Strategia Energetica Nationala /SEN/ pentru perioada 2015-2035, lansata, vineri seara, in dezbatere publica de catre Departamentul pentru Energie.

‘In Romania, resursele minerale de uraniu sunt in administrarea Companiei Nationale a Uraniului (CNU). In prezent, singura exploatare de uraniu activa in Romania este localizata in judetul Suceava si asigura productia de minereu uranifer prin exploatarea a doua structuri mineralizate, respectiv Crucea si Botusana. Cu o vechime in exploatare de 26 ani, zacamantul Crucea-Botusana este in curs de epuizare. In perspectiva, CNU are in vedere atragerea in circuitul economic a unui nou perimetru din zona Carpatilor Orientali, zacamantul uranifer Tulghes-Grinties. In acest context, exista posibilitatea construirii unor noi capacitati de prelucrare si rafinare, cu tehnologii avansate, care sa asigure cresterea gradului de recuperare a uraniului si reducerea costurilor de productie’, se noteaza in documentul citat.

Potrivit acestuia, resursele nationale de uraniu si stocurile de concentrate tehnice de uraniu aflate in diverse stadii de rafinare si depozitate la Platforma Feldioara asigura necesarul de materie prima pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda pe intreaga durata tehnica de exploatare a acestora.

‘Astfel, pentru functionarea continua si in conditii de siguranta a Unitatilor 1 si 2 este necesara deschiderea zacamantului uranifer Tulghes-Grinties. O solutie pe termen mediu ar putea fi si importul si prelucrarea concentratelor tehnice de uraniu, in vederea obtinerii pulberii de dioxid de uraniu. In conditiile deschiderii si exploatarii noului zacamant uranifer, resursele interne de uraniu nu pot asigura complet necesarul de combustibil pentru patru unitati nucleare, in perspectiva construirii si punerii in functiune a Unitatilor 3 si 4, pe toata durata de operare a acestora, fiind necesar si importul de octoxid de uraniu (U3O8). Octoxidul de uraniu importat poate fi procesat in Romania, in concordanta cu necesarul rezultat din programul de dezvoltare al energeticii nucleare’, se precizeaza in SEN 2015-2035.

In prezent, necesarul de combustibil nuclear pentru Unitatile 1 si 2 este asigurat din productia interna prin exploatarea si prepararea minereurilor uranifere provenite din zacamintele autohtone si prin prelucrarea concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranta si consum.

Romania nu exporta minereu, concentrate tehnice de uraniu sau pulbere sinterizabila de dioxid de uraniu (materia prima pentru combustibilul nuclear necesar centralelor nuclearo-electrice tip CANDU – n.r.) si nici combustibil nuclear sub forma de fascicule sau alta forma. In privinta combustibilului nuclear sub forma de fascicule, acesta este fabricat exclusiv in Romania, prin prelucrarea pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu produsa, de asemenea, in Romania. La ora actuala, potrivit documentului citat, nu se importa uraniu pentru fabricarea pe scara industriala a combustibilului nuclear.

Departamentul pentru Energie a lansat, vineri seara, o noua dezbatere publica pe marginea Strategiei Energetice Nationale pentru perioada 2015-2035. Documentul supus dezbaterii reprezinta analiza sistemului energetic national si a angajamentelor asumate de Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, fiind elaborat de catre Departamentul pentru Energie, cu participarea si consultarea mai multor specialisti din mediul academic, mediul de afaceri, precum si din societatea civila.

Noua consultare publica este deschisa pana la data de 10 ianuarie 2015, termenul pentru finalizarea revizuirii strategiei energetice a Romaniei fiind luna mai 2015.

In prezent, Romania are o Strategie Energetica Nationala, adoptata in 2007, si care este valabila pana in anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *