O noua specie de pasari preistorice are cele mai mari aripi din lume

Pasarile cu dinti ososi au trait in era Cenozoica, timp de 50-60 de milioane de ani. Au disparut complet acum 2 milioane de ani.
O noua specie de pasare preistorica a batut recordul la anvergura aripilor: 5,18 metri! Animalul survola cerul din Chile, acum 5-10 milioane de ani si avea dinti mari, din os.

Masuratoarea s-a efectuat pe oasele aripilor, conservate extrem de bine, ale unei noi specii de pasare Pelagornis chilensis, adica „pseudodinti imensi din Chile”. Animalul cantarea circa 29 de kilograme si apartinea unui grup cunoscut drept pelagornithidis – pasari caracterizate de ciocuri lungi si subtiri cu dinti mari si foarte ascutiti.

Annvergura aripilor pasarilor pelagornithidis era estimata la 20m, insa pe baza unor fragmente incomplete de oase.

„Pasarile au evoluat asa mari pentru a evita competitia cu altele, cel mai probabil. Pasarile cu aripi asa mari pot sa zboare pe distante imense si pot gasi hrana mai usor in largul oceanelor”, a declarat liderul studiului, Gerald Mayr, de la Institutul de Cercetare Senckenberg.

Pasarile cu dinti ososi au trait in era Cenozoica, timp de 50-60 de milioane de ani. Au disparut complet acum 2 milioane de ani.

„Daca straoisii oamenilor, precum australopitecii sau Homo erectus traiau in Maroc, in acele timpuri, au vazut sigur aceste pasari zburand”, a spus Mayr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *