O operatie estetica nedorita pe obrazul Romaniei

untitled-26201.jpgPlasticul ineaca Muresul. Este prezent peste tot, pe apa, in apa, pe pamant… Raul Mures si muntii Romaniei sunt pur si simplu sufocati de gunoaiele care sunt aruncate de inconstienti. Iar acestea nu sunt decat cateva exemple, nefiind deloc singulare in peisajul autohton.

Raul Mures transporta mii de tone de gunoaie, iar acest peisaj sinistru se completeaza cu alte deseuri adunate de rau de pe maluri. In zona barajului de la Mintia se aduna din cauza curentului si raman acolo zile in sir. Zona este cunoscuta pescarilor, care se arata indignati de situatie, desi si ei sunt responsabili.
„Uneori, nici nu-ti vine sa pescuiesti. Agati in carlig tot felul de mizerii. Este cumplit ce se intampla. Cineva trebuie sa ia masuri”, spune Costel Feraru, pescar.

Reprezentantii Garzii de Mediu Hunedoara promit sa cerceteze problema, insa ei sustin ca nu toate gunoaiele provin din judetul lor. Solutia propusa de ei: centre de colectare selectiva- .”Este o problema cu care ne confruntam de ani de zile. Din nefericire, nu se intrevad solutii imediate. Ar trebui ca in localitatile prin care trece raul Mures sa avem centre de colectare selectiva”, spune comisarul Angela Croitoru.
Proble este ca „Gunoaiele provin in mare parte din alte judete strabatute de rau. O alta cauza importanta a acestui fenomen este lipsa de educatie a oamenilor -care arunca ambalajele de plastic in rau sau pe malul acestuia”, a adaugat Croitoru.
Retezatul suporta si el acelasi tratament din partea turistilor. Acestia lasa in urma lor cantitati enorme de deseuri. „Este atat de cumplit sa vezi dezastrul ecologic din Muntii Retezat! Turistilor romani le lipseste cu desavarsire educatia”, sustine Alin Alimpesc, ranger in Retezat.
„”Rangerii aduna in sezonul estival, la fiecare doua saptamani, remorci intregi de gunoaie lasate de turisti in zonele de campare amenajate in Masivul Retezat.””
Amenzile contraventionale sutn cuprinse intre 3.000 si 7.500 de lei, totusi jandarmilor montani le e imposibil sa identifice toate persoanele care efectuaza aceasta nedorita operatie estetica peisajelor hunedorene, in primul rand datorita suprafetei foarte mari a Parcului National Retezat, de peste 38.000 de hectare, cu teren accidentat.
„” Biologul Cosmin Manci spune ca, din cauza gunoaielor, zona ar putea deveni o a doua Vale a Prahovei, iar viata turistilor ar putea fi pusa in pericol de ursii gunoieri care, atrasi de resturile de mancare, ar putea deveni agresivi in prezenta oamenilor.””
Si apoi ne plangem soarta…de ce sa nu facem ceva cat inca se mai poate ?!

Sursa : http://www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *