O parte dintr-o rezervatie naturala din Cluj a ars in urma incendierii unor miristi

Custodele Rezervatiilor Naturale Fanatele Clujului, Vizauer Csaba, a anuntat marti ca aproximativ o cincime din aceasta arie protejata a ars in urma unor actiuni de incendiere a miristilor din comuna clujeana Apahida.
fanatele clujului
Aria este habitatul speciei Bulbocodium versicolor, o floare care este parte integrata din Natura 2000. Reprezentatii ariei protejate au sesizat politia din Apahida, iar autorii risca amenda penala si chiar inchisoare de la trei luni la un an.

„In urma activitatii de paza si control, custozii din cadrul Asociatiei Transilvania Verde au gasit incendiata o parte din habitatul speciei Bulbocodium versicolor pentru conservarea careia a fost desemnata aria naturala protejata. Aceasta planta rara si periclitata infloreste chiar acum, in luna martie, astfel arderea vegetatiei produce prejudicii majore capitalului natural protejat. Asociatia Transilvania Verde, custode al Rezervatiilor Naturale Fanatele Clujului a depus o sesizare la Primaria si Politia Comunei Apahida, respectiv la Garda Nationala de Mediu Cluj.Arderea vegetatiei ierboase din ariile naturale protejate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare pana la un an”, se arata intr-un comunicat de presa de marti al custodelui Rezervatiilor Naturale Fanatele Clujului.

Rezervatiile Naturale Fanatele Clujului se afla in custodia Asociatiei Transilvania Verde din anul 2006. Aria naturala protejata, cu o suprafata de 99,2 ha, se compune din trei parcele. Rezervatia „La Craiu” cu o suprafata de 2,2 ha, aflata pe teritoriul administrativ al comunei Apahida, a fost desemnata pentru protejarea bulbocodiului (Bulbocodium versicolor).

Prezenta acestei specii in Fanatele Clujului a fost descoperita inca din anul 1845 de catre Brassai Samuel. Cea mai valoroasa populatie a bulbocodiului din Fanatele Clujului a fost pusa sub ocrotire inca din anul 1932. Incepand cu anul 2007, Fanatele Clujului a intrat in reteaua ariilor naturale protejate la nivelul Uniunii Europene, fiind parte integranta a retelei Natura 2000.

Bulbocodiul este inrudita si se aseamana cu brandusa, cu flori solitare de culoare roz sau liliachiu, are un singur pistil concrescut, ramificat doar la varf. Se inmulteste prin seminte, diseminate de catre furnici. In luna martie a anului 2007, voluntarii Aosciatiei Transilvania Verde au inventariat acesta specie cu bulbi, numarand in total 1055 tulpini doar in zona „La Craiu”.

Potrivit comunicatului mentionat, reprezentatii asociatiei care se ocupa de aria protejata au gasit in urma incendiului si urme de bulbocodiu arse.

„In vegetatia facuta scrum s-a gasit mai multe exemlpare arse de bulbocodiu, aceste flori probabil nu vor produce seminte in acest an. Din aria protejata s-a incendiat aproximativ o cincime din suprafata totala. Incedierea produsa probabil sambata a prejudiciat si bobocii tineri de bulbocodiu din vegetatia ierbosa uscata”, se arata in comunicatul trimis presei.

Arderea vegetatiei uscate din ariile protejate constituie infractiune, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2007, cu completari si modificari ulterioare, iar faptasii risca o amenda penala cuprinsa intre 30.000-60.000 lei si chiar inchisoare de la 3 luni pana la un an.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *