O primavara fara mireasma

Un nou studiu a aratat ca datorita cresterii nivelului de poluare provenit de la automobile si uzine energetice, puterea florilor de a raspandi parfumul scade cu pana la 90 %, comparabil cu nivelurile din anii preindustriali din S.U.A.
Evolutia este neplacuta pentru nasul nostru, dar ar putea fi o amenintare pentru viata polenizatorilor, cum sunt albinele si fluturii. Multe insecte dau de urma florilor detectand mirosul produs de acestea, iar ca urmare a poluarii le este tot mai dificil sa le gaseasca si sa se hraneasca cu nectarul lor.

Problema are valente bidirectionale datorita relatiei de simbioza care exista intre plante si insecte. Astfel si plantele ajung sa sufere daca polenizatorii vor avea dificultati in localizarea lor, albinele si fluturii nu vor gasi suficienta hrana iar miscarile lor nu vor poleniza speciile.

Florile produc molecule volatile de parfum, acestea intra in combinatie cu poluantii, cum ar fi ozonul troposferic, iar in urma acestui proces moleculele aromatice nu mai raman active in aer la fel de mult timp si nici nu mai parcurg distante la fel de lungi transportate de vant. Astfel cu cat mai multi poluanti cu atat mai putina mireasma in aer.
Studiul arata ca pe la mijlocul secolului al XIX-lea, cand au fost inregistrate primele nivele ale poluarii, moleculele de parfum ar fi fost capabile sa parcurga intre 1000 si 1200 de metri. Astazi, in aerul poluat al metropolelor, parfumul florilor reuseste sa ajunga undeva la 200 – 300 de metri. Acest impact este mai pronuntat vara, in timpul perioadei cu cel mai ridicat nivel de poluare.

Ozonul responsabil pentru lipsa miresmei

Multe automobile emana oxizi de azot, iar acestia in prezenta luminii solare reactioneaza cu moleculele de apa atmosferica si se transforma in ozon ( O2), unul dintre principalii poluanti ai aerului care se gaseste in marile orase. Parfumul florilor este coplesit de el.

Populatiile de albine scad dramatic in multe zone de pe glob, oare absenta parfumului florilor sa fie problema?

Oamenii de stiinta pun problema declinului populatiilor de albine pe seama virusilor, bacteriilor, pesticidelor si chiar a telefoanelor mobile. La toate acestea se adauga si diminuarea parfumului eliberat de flori, dar entomologii afirma ca albinele trebuie doar sa depuna mai mult efort in cautarea hranei iar acest factor va intensifica problemele prin care trec albinele acum.

Poluarea are diverse directii in care actioneaza, drept urmare acest subiect merita sa fie luat in seama.

Sursa: National Geographic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *