O punga, o masa nociva

Snacksurile analizate sunt obtinute prin prajire, procedeu in urma caruia rezulta substante foarte periculoase, considerate a fi cancerigene. De aceea, produse de acest tip ar trebui interzise copiilor.

Pom-bar sunt snacksuri de cartofi care nu au in compozitie foarte multi aditivi alimentari, in schimb au o cantitate impresionanta de grasimi. De pe eticheta aflam ca lista de ingrediente este urmatoarea: „cartofi pudra (31%), ulei vegetal, amidon, amidon modificat din cartofi (unul dintre E 1410, E 1412, E 1412, E 1420, E 1414, E 1440, E 1442) si tapioca, sare, sare iodata (1%), zahar, extract de drojdie, emulsificator: lecitina din soia E 322, zer dulce pudra, condimente, proteine din lapte. Contine: lecitina din soia, zer dulce pudra si proteine din lapte”. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de produs specifica o valoare energetica de 2096 kj (501 kcal), proteine 3 g, carbohidrati 59 g, grasimi 28 g, iod 23 µg (15%).

ANALIZA. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune analizand eticheta produsului ca este tipic snacksurilor, dezechilibrat nutritional, cu un exces de glucide si grasimi si o densitate energetica foarte ridicata 501 kcal/100 g. Deoarece aceste produse se obtin prin prajire in ulei incins exista posibilitatea generarii unor substante extrem de periculoase, de tipul acrilamidei, care sunt incriminate in aparitia cancerului. Produsul se incadreaza in categoria alimentelor junk-food. Astfel de produse pot genera si intretine un status proinflamator sistemic pe fondul caruia apar maladiile cronice. Contine o sursa de lactoza provenind din zer.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor si obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, cardiovascularilor, celor cu afectiuni hepatice si renale, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, distrigliceridemie, celor cu poliartrite reumatoide, dermatologice, cancere, neurologice si neurodegenerative. Produsul este interzis diabeticilor. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil, consumand doar o mica parte din produsul analizat si urmarind reactia organismului pentru a se evita reactii adverse, mai ales la copii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *