O rezervatie cu intrusi

Ca inotam in voie in rezervatia marina 2 Mai – Vama Veche cica n-ar fi o nenorocire. Cum n-ar fi nici ca ne plimbam cu salupa printre midii si stridii sau ca le mancam la restaurant, asa, protejate, cum sunt. E circuitul midiei si stridiei in natura. Dar pe-acolo, pe langa rezervatie, se mai spala si vapoare…

E vorba despre aria protejata din sudul litoralului romanesc, „gard in gard” cu Portul Mangalia. Cica nici asta n-ar fi o nenorocire, pentru ca marea e mare… sa zicem asa, iar o mica deversare de combustibil din cand in cand poate sa treaca mai mult sau mai putin neobservata. „E ca o picatura intr-un ocean”, spun cercetatorii stiintifici. Si, in fond si la urma urmei, ce-ar putea ei sa faca? Dac-ar spune pe bune ca aria aia e protejata si nu se mai atinge nimeni de ea incepand de azi – oricare ar fi acest „azi”, mai mult atemporal si imaginar decat cu posibilitati de a deveni real – oricum nu rezolva nimic. Asa ca ar trebui sa-i intelegem si pe ei. Ei, care sunt niste monstri de toleranta. Adevarate exemple demne de lauda. Calculeaza cu simt de raspundere pagubele aduse de diversi factori economici rezervatiei si fac rapoarte. Din rapoarte reiese intotdeauna ca „nu-i bai”. Ca planeta inca ne mai suporta asa cum suntem. Ca marea e mare si are sare, deci poate sa mai spele si vapoare din cand in cand. Si din gand la gand cu bucurie, asa si la noi sa fie, ca arie protejata avem, deci ne permitem. Ne permitem cam mult, da” tot nu-i bai. Apa trece, pietrele raman. Si chiar daca se-nmultesc pe zi ce trece, tot nu-i bai, pentru ca le acopera apa si nu se mai vede mare lucru…

CAPRELE SI VERZELE DE LA MAL. Dr Tania Zaharia, cercetator la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, sef al grupului de custozi ai Rezervatiei Marine 2 Mai – Vama Veche, spune ca aria protejata, adica habitatele, flora si fauna – in cazul nostru, „verzele” – pot „convietui” cu agrementul, deci inotul, scufundatul si sporturile nautice, cu pescuitul si chiar cu vasele de mare tonaj din port – adica seria de „capre” aferenta. Dar in limita bunului-simt, am adauga noi, mai mult pentru „reprezentantii” „caprei” din expresie. „Sporturile nautice sunt practicate in prezent, in zona rezervatiei, la un nivel scazut, in special in week-end sau in timpul festivalurilor organizate in zona. Acestea pot actiona asupra habitatelor, florei si faunei prin efecte mecanice distructive si efecte poluante. Practicarea acestora, ca de altfel toate activitatile din rezervatie, este reglementata prin regulamentul rezervatiei avizat de Academia Romana si aflat la MMDD pentru aprobare. Dupa ce acest document va fi aprobat, el va fi aplicat”, explica cercetatoarea.

AVEM LEGISLATIE! AVEM VALOARE! De fapt n-avem legislatie, pentru ca e doar un proiect de lege, cu articolele aferente. Valoarea e acolo, in apa, dar de ce ne-ar interesa? A, da! Pentru ca suntem in UE si, macar de ochii curiosi ai lumii, ar trebui sa reglementam ceva. Bun! Articolul 11, adica cel care reglementeaza navigatia in zona protejata, spune ca: „Navigatia reprezentata de traficul navelor maritime, civile sau militare in incinta rezervatiei trebuie limitata cat de mult posibil”. Asta cu „posibilul” e atat de interpretabila, incat ne putem imagina orice. Mai departe: „Se interzice circulatia oricarui tip de nava sau ambarcatiune in zona A. Exceptie fac navele sau ambarcatiunile care colecteaza probe din reteaua de -monitoring- sau sunt angrenate in actiuni de cercetare stiintifica. Exceptie fac si navele custodelui, Politiei de Frontiera si Marinei Militare aflate in misiune, precum si cele cu misiuni de salvare, care au permisiunea sa navigheze, sa opreasca si sa ancoreze in toate zonele rezervatiei”. Asaaa… Nici nu s-au formulat bine restrictiile si interdictiile, ca legea s-a umplut de respect… De exceptii! Evident! Si cum mai stim si noi o gramada de oameni „cu greutate” care fac agrement pe banii, spinarea si navele administrativilor din sistem, oare la ce ne putem astepta? Sa mai dam exemple concrete de plimbari cu elicopterul, avionul sau salupa? Mai bine lasa… Pai, tot la acel „posibil” ne vom intoarce, in lipsa de alte posibilitati… Daaa! E bine sa ai si rezervatie, si legislatie. E bine ca e. Ca mai departe, Dumnezeu cu mila…

ARIE SEMIPROTEJATA. Mai departe, din textul viitoarei legi aflam ca exista si o zona B, in care ne putem face de cap: „In zona B a rezervatiei este permisa navigatia ambarcatiunilor de urmatoarele tipuri: barca sau lotca fara motor, alte ambarcatiuni cu vasle, vele sau motor electric, a caror lungime nu poate depasi 12 metri, si hidrobiciclete”. Pana aici, toate bune si frumoase. Dar ce ne facem ca oamenii aia care navigheaza n-au harta rezervatiei si nici delimitarea celor doua zone pe apa. Tot la „mila Domnului” vom apela si de data asta… Cat despre pescuit si agrement, se poate spune ca lucrurile stau chiar bine: „Pescuitul profesionist este reprezentat in special de cel cu talienele, care este un pescuit pasiv, nedistructiv pentru habitate”, spune cercetatoarea. „Referitor la retinerea cardurilor de pesti, la nivelul actual de captura se apreciaza ca nu reprezinta un pericol. De altfel, ariile marine protejate sunt constituite la nivel mondial, tocmai pentru a crea zone libere de pescuit, ca zona A, strict protejata. Ariile marine protejate nu sunt insule complet izolate de zonele invecinate. Ele interactioneaza si se sprijina reciproc”, explica tot dr. Tania Zaharia.

ACTIVITATI DE IMBAIERE. Cum totul trebuie sa fie reglementat, textul legii ne-nvata ce avem de facut ca turisti in rezervatie. Pentru ca turismul, nu-i asa, aduce bani si ne dezvolta! Tania Zaharia mai apeleaza inca o data la bunul-simt si la regulile lui atunci cand vorbeste, precum un cercetator responsabil de Rezervatie, despre alte activitati ale oamenilor pe „teritoriul ei”: „Agrementul poate deveni o sursa de venit pentru zona si trebuie incurajat, dar trebuie facut in anumite conditii”, zice ea, amintind si de legislatie. Articolul 12 din Regulament prevede urmatoarele: „Turismul (activitate recreationala, efectuata in principal pe mal) poate fi extins si in incinta rezervatiei, in anumite zone, fiind reprezentat de activitati de imbaiere si inot, precum si de vizite acvatice si subacvatice, cu ghid. Organizarea de activitati turistice in zona A a rezervatiei este interzisa. In zona B sunt permise activitati de turism si de educatie, cu respectarea regulilor de vizitare a rezervatiei. Punctele de acces in rezervatia marina sunt realizate prin Portul Mangalia si estacadele de la 2 Mai si Vama Veche. Accesul turistilor pentru imbaiere este permis numai in perimetrul plajelor amenajate, in punctele Vama Veche si 2 Mai. Accesul in rezervatie in alte scopuri este permis doar in baza permisului obtinut de la custodele rezervatiei si este conditionat de plata unui tarif. Tariful de acces se stabileste de Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului si se percepe la punctele de acces si control 2 Mai si Vama Veche, de catre persoane autorizate de custode. Vizitarea zonei B a rezervatiei marine este permisa numai cu utilizarea barcilor sau a lotcilor cu rame, vele sau motor electric”. Bun asa! S-a reglementat si agrementul in rezervatie, deci putem dormi linistiti in continuare. Dar sa ne intoarcem la vapoare, pentru ca un inotator dauneaza mult mai putin, spre deloc, ariei protejate, in timp ce un vapor… Dar ce poate sa faca un vapor? Dar mai multe vapoare?

„Simpla acostare nu afecteaza rezervatia”, spune Tania Zaharia. „Exista legislatie care reglementeaza deversarea apelor de la nave, in nici un caz in port. Este adevarat ca mai sunt deversari ilegale, care pot afecta rezervatia, iar ele reprezinta un pericol pentru intreaga zona costiera”, mai spune cercetatoarea. Dar ce poate face? Nimic! Ce daca este ea cercetator stiintific si sef al grupului de custozi? Cine vrea sa deverseze si sa spele nave in port o face indiferent de ce zice legea, ce zice Tania Zaharia, ce zice oricine. Nu-i vede nimeni, deci pot face mai departe tot ce-i taie capu”. Punct.

Pescarii
Pescuitul este si el reglementat de articolul 10: „In zona A sunt interzise toate tipurile de activitati de pescuit, cu exceptia celor cu caracter stiintific. In zona B, pescuitul este permis asociatiilor de pescuit sportiv legal constituite sau unor persoane fizice, pe baza unui permis emis de custode si de autoritatile competente conform legii. Activitatile privind protectia fondului piscicol si pescuitul comercial din zona B se vor organiza si desfasura in conformitate cu prevederile Legii nr. 192/19.04.2001 si a modificarilor aduse acesteia, precum si cu Ordinul de Prohibitie anual”.

Anca Scarlat

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *