O spartura s-a creat in acoperisul provizoriu al reactorului 1 al centralei nucleare de la Fukushima

    O spartura s-a creat in acoperisul provizoriu al reactorului 1 al centralei nucleare de la Fukushima
    O spartura s-a creat in acoperisul provizoriu al reactorului 1 al centralei nucleare de la Fukushima
    O rafala puternica de vant a provocat, indirect, marti o spartura in acoperisul care protejeaza reactorul numarul 1 al centralei avariate Fukushima, a anuntat operatorul Tokyo Electric Power (Tepco), potrivit caruia acest lucru nu a modificat nivelul radioactivitatii in imprejurimi.

    „Incidentul s-a produs in timp ce o macara era in miscare: in acoperis se crease o spartura patrata de aproximativ 30 de centimetri pentru lucrari, dar din cauza unei rafale care a provocat o miscare brusca a bratului macaralei, aceasta a fost largita la un metru pe doi”, a explicat pentru AFP un purtator de cuvant al Tepco.

    „Masuratorile la fata locului nu au semnalat nicio schimbare le nivel de radioactivitate”, a precizat el.

    Vantul sufla marti cu aproximativ doi metri pe secunda in jurul centralei Fukushima Daiichi si nu impiedica lucrarile, dar o rafala brusca a surprins echipele, in jurul orei locale 08.30 (01.30 ora Romaniei).

    Reactorul numarul 1, unul dintre cele trei avariate si a carui cladire a fost distrusa de explozii de hidrogen, a fost reacoperit in octombrie 2011.

    Acest acoperis provizoriu trebuie indepartat pentru a face loc echipamentelor destinate evacuarii reziduurilor si extragerii celor circa 500 de bare de combustibil uzat ramase in piscina de dezactivare.

    Demontarea acestui acoperis este delicata, deoarece exista riscul scurgerii unor importante cantitati de substante radioactive daca nu sunt luate masuri speciale.

    Prima faza a demontarii consta in limitarea unor astfel de scurgeri prin injectarea unei substante de fixare a pulberii radioactive. Aceasta activitate era in desfasurare marti dimineata.

    La inceputul lui noiembrie, trebuia sa fie scoase doua panouri, dar incidentul de marti risca sa intarzie aceasta etapa, in timp ce activitatea de demontare integrala nu ar trebui efectuata inainte de luna martie 2015.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *