O treime din speciile de corali sunt pe cale de disparitie

Aproape o treime din toate speciile de corali care formeaza reciful ar putea disparea, spune un studiu publicat vineri. Acesta a demonstrat ca efectul actiunii duble a schimbarilor climatice si  exploatarii omului ar putea duce la extinctie 231 de specii de polipi care construiesc atoli*.

Recifurile de corali sunt o parte vitala a ecosistemului oceanelor, constituind habitatul a mai mult de un sfert din toate speciile marine si asigurand traiul a aproximativ 200 milioane de persoane.

Kent Carpenter si Suzanne Livingsstone, membri ai Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (UICN), au declarat in jurnalul Science ca ei si alti 37 oameni de stiinta au incheiat un studiu detaliat despre felul in care se pastreaza aceste creaturi care cresc imperceptibil, sub nivelul marii, si isi lasa scheltele sub forma unor monumente din piatra.

In total, ar putea exista 1.400 specii de coral tare si mai mult de 840 care formeaza structuri in timpul vietii si care se pastreaza ulterior ca recif. Carpenter si colegii lui au decis ca stiu prea putine despre 141 dintre acestea ca sa se pronunte asupra lor. Din restul de 704, au descoperit ca 231 ar putea fi considerate in stare critica, in pericol de disparitie sau destul de vulnerabile ca sa fie incluse in „lista rosie” a speciilor amenintate pusa la punct de UICN.

Ei au declarat ca, inaintea valurilor de caldura care au ucis coralii din oceanele tropicale in 1998, doar 13 specii ar fi fost incluse in categoriile „vulnerabile” si „in pericol de disparitie”.

„Rezultatele studiului sunt foarte tulburatoare,” a declarat Carpenter la Simpozionul International al Recifului de Corali din Fort Lauderdale, Florida. „Cand coralii incep sa moara, acelasi lucru se intampla si cu celelate plante si animale care depind de recifele de corali pentru hrana si adapost, iar acest lucru poate duce la prabusirea a ecosisteme intregi.”

Recifele asigura, de asemenea, protectia si mijloacele de trai ale oamenilor. Acestea actioneaza ca niste tampoane care absoarb izbiturile oceanului de tarm si previn eroziunea coastei si, pe langa acesta, ele genereaza si profit prin turism. Pierderea lor ar fi catastrofala pentru sute de milioane de oameni.

sursa: guardian.co.uk

 

*atol = insula de forma unui inel, care are in mijloc o laguna, formata prin depunerea scheletelor de corali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *