O ursoaica a bagat spaima in locuitorii unei comune din Apuseni

Animalul a mancat un taur si a atacat o vaca aflate la pascut in zona Negrileasa – Valea Mlacii. Ursul nu poate fi vanat pentru ca reprezentantii Ministerului Mediului au refuzat cererile formulate de asociatia care administreaza fondul de vanatoare.o ursoaica

O ursoaica cu pui a bagat spaima in locuitorii comunei Mogos din Muntii Apuseni. Saptamana trecuta a mancat un taur de 300 de kilograme ce apartinea unui fermier, iar cu cateva zile inainte a mai atacat o vaca. Oamenii sunt disperati pentru ca situatia este aceeasi de cativa ani, iar autoritatile refuza sa isi dea acordul pentru vanarea animalului.

Zona suprapopulata cu ursi

„A mancat un taur la Negrileasa si inainte a atacat o vaca. Si dupa aceea a mai venit pe la animale dar proprietarul a reusit sa o alunge. Am facut hartii ca sa o impuste dar nu am primit niciun raspuns pana acum. Nu stim ce sa mai facem pentru ca la multi le este frica sa mai mearga cu animalele pe munte”, a spus viceprimarul comunei Mogos, Nicolae Bobar.

Fondul forestier din zona respectiva este administrat de Asociatia Sportiva de Vanatoare „Tarnavele”. Reprezentantii asociatiei afirma ca zona este suprapopulata de ursi. „Stim sigur ca pe acest fond de vanatoare sunt cinci ursi, in conditiile in care ar trebui sa fie doar unul. Anul trecut au fost omorate patru animale, iar in anii trecuti altele. Am facut in fiecare an dosarul pentru a fi vanat dar ni s-a respins de fiecare data. Exista o cota stabilita pe tara si nu se poate vana decat daca se scade din alta parte, de la alt fond de vanatoare”, a afirmat Viorel Nichimis, presedintele asociatiei.

Virorel Nichimis a completat ca raspunsul primit de fiecare data de la Ministerul Mediului a fost ca ursul trebuie alungat. „Degeaba il alungam pentru ca merge in alta parte. Trece la Zlatna si ataca si acolo. Dupa un timp se intoarce din nou la Mogos. Odata ce a dat de carne intr-o anumita zona revine pentru ca stie ca va gasi din nou”, a spus Viorel Nichimis.

Se asteapta alte atacuri

Vanatorul Viorel Nichimis a mai spus ca anul acesta nu a fost facut inca dosarul pentru vanare, deoarece pagubele trebuie sa fie mai mari. „Este nevoie de cel putin sase atacuri pentru ca cererea sa fie dicutata la minister. Ne asteptam ca ursul sa mai atace si in perioada urmatoare”, a mai declarat presedintele asociatiei Tarnavele.

Locuitorii din Mogos s-au obisnuit ca ursii sa produca pagube printre animale in fiecare an. „In fiecare an au mancat animale. Oamenii cu paguba au cerut sa fie puscat dar nu s-a aprobat. Ca maninca o vaca nu e asa problema mare, dar sa nu atace oamenii”, a spus Gheorghe Dumitras, locuitor in catunul Valea Mlacii din Mogos, apropiat de zona Negrileasa.

In ultimii 10 ani in judetul Alba au fost vanati 10 ursi. Statisticile actuale indica prezenta in padurile judetului a aproximativ 100 de ursi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *