O zona din Maramuresul istoric poate deveni prima destinatie de ecoturism din Romania

    O zona din Maramuresul istoric poate deveni prima destinatie de ecoturism din Romania
    O zona din Maramuresul istoric poate deveni prima destinatie de ecoturism din Romania

    Zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului este cu un pas mai aproape de titlul oficial de destinatie de ecoturism prin semnarea Parteneriatului Local pentru Dezvoltarea si Promovarea Destinatiei de Ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului. Parteneriatul a fost construit, iar Acordul partilor incheiat in cadrul unei serii de intalniri cu parteneri si factori de interes locali organizate de WWF-Romania de-a lungul ultimilor 3 ani.

    Zona face parte din Maramuresul istoric si are o suprafata de aproximativ 46.000 ha plina de valori demne de pretuit: 7 arii naturale protejate (doua fiind chiar situri Natura 2000 – Gutai-Creasta Cocosului si Ignis), sate traditionale cu o arhitectura unica si porti monumentale din lemn, cu traditii si obiceiuri de sute de ani, peisaje deluroase de tip mozaic (pajisti, fanete, zone impadurite), biserici-monument din lemn si doua biserici in Patrimoniul UNESCO.
    In aceasta zona de o valoare inestimabila, responsabilitatea fata de mediu (resurse naturale si biodiversitate) si respectul fata de mostenirea culturala si arhitecturala trebuie sa devina principii importante in administrarea publica si in derularea afacerilor (in mod special in sectorul de turism), pentru a evita pierderea acestei mosteniri si a surselor de venit indisolubil legate de ea.
    Zona este delimitata din punct de vedere geografic de urmatoarele: in sud de Muntii Gutai – Rezervatia Creasta Cocosului, in est de Valea raului Cosau, la nord pe directia Feresti – Rezervatia Poiana Brazilor (Muntii Ignis) si la vest de Valea Brazilor, pana in Pasul Gutai. Iar principalele centre administrative sunt reprezentate de comunele Desesti, Ocna Sugatag, Budesti, Calinesti si Giulesti.
    Cooperare locala pentru o dezvoltare durabila
    Conform Acordului de Parteneriat, „Viziunea Partenariatului este ca aceasta zona sa capete statutul oficial de destinatie de ecoturism, emis de Autoritatea Nationala pentru Turism, prin promovarea valorilor culturale si naturale ale zonei Mara-Cosau-Creasta Cocosului si dezvoltarea infrastructurii si a produselor de turism intr-un mod responsabil, cu respect si atentie fata de capitalul natural.”
    Semnatarii acestui Acord (nota 1) au agreat sa conlucreze pentru a indeplini 8 mari obiective, elaborate in cadrul intalnirilor si legate de: imbunatatirea si integrarea serviciilor si infrastructurii de (eco)turism, conservarea si valorificarea ariilor naturale protejate din zona, a peisajului rural, a patrimoniului arhitectural si cultural, promovarea destinatiei, dezvoltarea abilitatilor membrilor Parteneritului in administrarea si promovarea destinatiei si sustinerea unei dezvoltari durabile a zonei. Aceste obiective se bazeaza pe o strategie de dezvoltare a destinatiei intocmita cu ajutorul expertilor din cadrul Asociatiei de Ecoturism din Romania, membra a grupului de lucru care a creat criteriile pentru desemnarea destinatiilor de ecoturism la nivel national.
    Criteriile au fost adoptate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si lansate public in noiembrie 2012: Romania a devenit astfel una dintre primele tari din lume care au un set de criterii pentru evaluarea unor microregiuni ca zone ecoturistice. Scopul final al acestui demers este de creare a unei retele nationale de destinatii (functionale) care sa dea substanta brandului de tara.
    Unul dintre criterii spune ca in zona care doreste statutul de destinatie ecoturistica trebuie sa existe un parteneriat intre administratia publica locala, administratorul ariei naturale protejate, sectorul de afaceri etc., parteneriat recunoscut drept coordonator al planurilor si programelor de dezvoltare a turismului in zona.
    Mara-Cosau-Creasta Cocosului este intre primele microregiuni care au incheiat un asemenea parteneriat local si au depus documentatia necesara intrarii in procesul de evaluare coordonat de Autoritatea Nationala pentru Turism. Celelalte doua candidate sunt Piatra Craiului – Zarnesti si Padurea Craiului – Muntii Apuseni.
    Edit Pop, Coordonator local in cadrul WWF-Romania sustine ca „destinatia de ecoturism aduce in atentia iubitorilor de natura o zona din Maramuresul istoric cunoscuta pana acum ca si destinatie culturala, cu accent pe turismul rural. Oferta turistica imbogatita cu activitati in natura va diversifica experientele de vizitare ale turistilor si va suplimenta sursele de venit in comunitatile locale.”
    In cadrul celei de-a doua Conferinte Europeane de Ecoturism (23 – 25 octombrie 2013), unde WWF-Romania a prezentat initiativa din zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului, Razvan Filipescu – presedintele ANT a afirmat:
    „La nivel european vorbim de o crestere a gradului de urbanizare, foarte multa lume traieste in mediul urban si foarte multa lume incearca sa caute diversitate si experiente noi si Romania are acest potential. La nivel european exista o tendinta pentru tot ceea ce inseamna imbunatatire a stilului de viata. Uitati-va la tarile occidentale: toata lumea cauta produse bio, produse ecoturistice, o reintoarcere spre natura. Noi avem acest potential si trebuie valorificat si nu in ultimul rand profilul turistului caruia Romania i se adreseaza este exact acel turist cu discernamant, care are o anumita educatie […].”
    WWF-Romania si AER indeplinesc rolul de organizatii sustinatoare in cadrul Parteneriatului din zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului si lucreaza in stransa legatura cu Consiliul de Reprezentare, fiind implicate in cadrul intalnirilor de lucru pentru ca obiectivele asumate sa fie realizate. Partenariatul se constituie ca o entitate deschisa pentru a primi oricand alte organizatii, institutii sau operatori economici care adera la viziunea si obiectivele enuntate. Astfel, cei ce doresc sa se alature si sa sustina in mod real o dezvoltare durabila in zona si conservarea patrimoniului local – natural si cultural – sunt rugati sa ia legatura cu Asociatia Ecologic Baia Mare (datele de contact la nota 2) pentru a fi instiintati cu privire la procedura ce trebuie indeplinita.
    Aceasta initiativa se deruleaza in cadrul proiectului transfrontalier PES Dunare (Promovarea Platilor pentru Servicii de Mediu si a schemelor de finantare sustenabila pentru Bazinul Dunarii) finantat de Programul de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP), prin Fondul Mondial pentru Mediu (GEF – Global Environmental Facility), cofinantat de WWF si sprijinit de Uniunea Europeana. Mai multe informatii despre proiect aici: http://romania.panda.org/ce_facem/economie_verde/plati_servicii_mediu/pes_dunare/

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *