Oamenii de stiinta au identificat urmele unui lac de apa dulce la suprafata planetei Marte

    Oamenii de stiinta au identificat urmele unui lac de apa dulce la suprafata planetei Marte
    Oamenii de stiinta au identificat urmele unui lac de apa dulce la suprafata planetei Marte

    Oamenii de stiinta au identificat urmele unui lac de apa dulce la suprafata planetei Marte, un lac care ar fi putut oferi un mediu propice dezvoltarii vietii microbiene, conform Reuters, citata de Agerpres (10 decembrie).

    Lacul, localizat in interiorul Craterului Gale, unde a asolizat roverul Curiosity, apartinand NASA, in august 2012, acoperea o arie cu lungimea de 50 de kilometri si latimea de aproape 5 kilometri.

    Analiza chimica a depozitelor de sedimente realizata de roverul robotizat Curiosity demonstreaza ca acest lac a existat timp de mii de ani, si posibil chiar mai mult de atat, a precizat geologul John Grotzinger, din cadrul Institutului Tehnologic California din Pasadena, cu ocazia conferintei anuale a Uniunii Geofizice din SUA, desfasurata la San Francisco.

    „Am ajuns la concluzia ca era vorba de un ecosistem propice vietii, care includea lacul propriu-zis, tarmurile sale si panza freatica”, a mai explicat el.

    Analiza argilelor extrase din doua mostre de roci din aceasta zona, denumita Yellowknife Bay, demonstreaza existenta unui lac de apa dulce intr-o perioada de timp in care alte zone de pe Marte erau aride sau acoperite de mici ochiuri de apa acide si sarate, improprii vietii.

    Prin contrast, lacul din Gale Crater ar fi putut oferi conditii propice vietii unor clase de microorganisme care se hranesc prin descompunerea rocilor, organisme denumite chemolitoautotrofe si care sunt raspandite pe Pamant in pesteri si in jurul izvoarelor hidrotermale de pe fundul oceanelor, conform lui Grotzinger.

    Oamenii de stiinta au precizat si ca argilele analizate, care se formeaza in prezenta apei, aveau o varsta mai mica decat era de asteptat, fapt care mareste fereastra de timp in care ar fi putut exista viata la suprafata Planetei Rosii.

    In prezent, roverul Curiosity se deplaseaza spre o movila de roci, aflata la aproximativ 5 kilometri distanta, care se ridica din platoul Craterului Gale, o formatiune cunoscuta sub denumirea de Mount Sharp.

    Chiar daca viata nu a aparut niciodata la surprafata lui Marte, materia organica ar fi putut ajunge acolo, purtata de comete si de meteoriti.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *