Obama a ordonat oprirea forarilor in Golful Mexic, in urma deversarii de petrol

„Suparat si frustrat” din cauza celei mai grave poluari cu petrol din Golful Mexic, presedintele Barack Obama a iesit joi intr-o conferinta de presa extinsa, prima de acest gen din ultimele zece luni, pentru a anunta ca a ordonat oprirea forarilor in mare, dar si pentru a se apara de critici.oprire foraj

Venind in intampinarea profundei nemultumiri publice, dar aparand modul in care s-a ocupat de aceasta criza care deja dureaza de cinci saptamani, Obama a recunoscut ca echipa sa a facut cateva greseli de judecata si de abordare, iar la un moment dat a spus chiar ca „a gresit” cand a crezut ca firmele petroliere sunt pregatite sa faca fata celor mai grave dezastre.

„In caz ca va intrebati cine e raspunzator, imi asum eu responsabilitatea”, a declarat Obama intr-una dintre rarele conferinte de presa sustinute de cand se afla la Casa Alba. „E treaba mea sa ma asigur ca se face totul pentru oprirea scurgerii. Nu inseamna ca va fi usor. Nu inseamna ca se va intampla imediat sau ca se va face in modul in care mi-ar placea sa se intample. Nu inseamna ca nu vom face nicio greseala. Dar guvernul federal este pe deplin angajat si eu sunt pe deplin implicat”, a spus Obama.

Raspunzand intrebarilor reporterilor, Obama a enumerat cateva domenii unde el si administratia sa au facut greseli. El a spus, de pilda, ca administratia sa ar fi trebuit sa se miste mai energic pentru a curata ceea ce el a numit o relatie complice si corupta intre organismele de reglementare si industrie, sugerand ca dezastrul ar fi putut fi prevenit, daca unii pasi ar fi fost facuti mai devreme.

Presedintele a respins insa criticile celor care spun ca nu s-a concentrat suficient de mult pe aceasta catastrofa, care acum se considera a fi cea mai mare din istoria Statelor Unite, cu milioane de metri cubi de petrol deversati deja in Golf.

Conferinta de presa a avut loc la cateva ore dupa ce sefa Serviciului pentru Managementul Mineralelor, agentia care reglementeaza forarile offshore, si-a dat demisia cedand presiunilor in acest sens. Elizabeth Birnbaum, care abia preluase functia in iulie anul trecut, si-a anuntat retragerea dupa ce secretarul de interne, Ken Salazar, i-a cerut sa elibereze postul. Agentia era considerata una dintre cele mai disfunctionale ale administratiei.

Obama a ordonat joi suspendarea activitatii la cele 33 de puturi de explorare forate in Golful Mexic, a impus un moratoriu de sase luni pentru noi permise de extragere submarina de titei si gaz, a suspendat temporar explorarile in largul coastelor. Decizia a marcat o cotitura in politica lui Obama, care, cu doar cateva saptamani inainte de dezastru, propunea extinderea explorarii offshore ca mod de a raspunde nevoii de a gasi noi surse de energie, noteaza New York Times.

Obama a mai anuntat la conferinta de presa ca vineri va merge in Louisiana pentru a urmari la fata locului eforturile care se depun pentru oprirea deversarii de petrol. Este a doua deplasare a presedintelui in regiune de la explozia din 20 aprilie. Criticii care au spus ca dezastrul din Golf este uraganul Katrina al lui Obama au subliniat ca in primele saptamani Bush a mers mai frecvent in zona sinistrata.

Seful Casei Albe a aratat ca guvernul a facut cel mai amplu efort de acest tip din istoria SUA, mobilizand 20.000 de oameni si 1.300 de ambarcatiuni. „Ne bazam pe orice resursa, pe orice idee, pe fiecare expert si pe fiecare tehnologie care poate fi folosita pentru a opri” scurgerea, a spus presedintele. El i-a contrazis pe cei care spun ca guvernul federal ar fi trebuit sa preia controlul pentru oprirea poluarii si a dat asigurari ca aceasta activitate este deja supervizata de guvern, iar compania BP opereaza la instructiunile guvernului.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *