Obiecte de uz casnic care pot cauza cancer

Obiecte de uz casnic care pot cauza cancer

Multe dintre obiectele de uz casnic contin chimicale nocive precum formaldehida, nitrobenzen, clorura de metilen, napthalen, anumiti hormoni sau toxine. Acestea pot fi cancerigene si pot, de asemenea, dauna ficatului, rinichilor si creierului sau provocaalergii si astm.

Potrivit coffetoday.com, iata o lista cu obiecte de uz casnic (in cea mai mare parte) care au un nivel ridicat de substante cancerigene.

1. Odorizantele

E vorba in special de cele sub forma de spray, care sunt facute din napthalen si formaldehida. In locul lor, foloseste odorizante cu zeolit sau uleiuri esentiale.

2. Lumanarile parfumate

Evita lumanarile din ceara cu parafina parfumata artificial, care produc funingine. Eventual foloseste ceara de albine cu fitil din bumbac.

3. Produsele de curatat covoare

Este vorba indeosebi de cele sub forma de spuma sau granule de regula, care fac posibila asa numita curatare uscata. Acestea contin substante cancerigene. In locul lor foloseste solutii lichide din ingrediente naturale, cum ar fi otet, lamaie si sapun.

4. Produsele pentru curatarea uscata a hainelor

Din nou este vorba de curatarea uscata, de data aceasta in cazul hainelor. Atunci cand iti duci unele piese vestimentare la curatatorie, cere o curatare umeda, nu uscata. Si evita hainele care au nevoie de curatare cu percloretilena.

5. Pesticidele si insecticidele

Incearca pe cat posibil sa nu folosesti astfel de substante. Straduieste-te sa pastrezi alimentele in conditii cat mai bune pentru a evita sa creezi medii favorabile dezvoltarii unor insecte. Si, atunci cand e nevoie, utilizeaza si pesticide naturale, cum ar fi cele pe baza de usturoi sau chili.

6. Vopselele pentru pereti si lacurile

Atunci cand iti renovezi casa si vopsesti peretii sau/si lacuiesti unele suprafete, alege produse care au un nivel redus de compusi organici volatili (COV), acestea fiind de regula evidentiate cu ajutorul etichetei ecologice europene (cere ajutorul vanzatorului).

7. Cuptorul cu microunde

Pana acum a fost vehiculata ipoteza conform careia incalzirea alimentelor cu ajutorul cuptorului cu microunde (in orice fel) este destul de periculoasa, insa, daca acest lucru nu a fost deocamdata demonstrat, despre reincalzirea alimentelor in recipiente din plastic se stie sigur ca este periculoasa.

8. Piese auto

Unele persoane pastreaza astfel de obiecte in locuinta, insa cel mai indicat este sa le tii in afara casei sau, daca nu le mai folosesti, sa scapi cumva de ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *