Tarile dezvoltate vor reusi in sfarsit sa stranga 29,8 miliarde de dolari pentru a ajuta tarile sarace in lupta impotriva schimbarilor climatice, a anuntat Reuters pe 27 iulie .

Concluziile anchetei agentiei de presa britanice arata ca tarile dezvoltate aproape si-au atins obiectivul de a crea un fond de ajutor imediat, asa-numitul ”fast-start”, insumand 30 miloane de dolari pentru perioada 2010 -2012, stabilita in timpul conferintei de la Copenhaga.

Dar un mare numar de tari par sa isi fi reiterat vechi promisiuni de finantare numai pentru a le integra in noile fonduri, dupa cum arata Reuters.  Or, Acordul de la Copenhaga precizeaza foarte clar ca acele fonduri trebuiesc alimentate din resurse noi si aditionale. Din acest motiv s-au plans majoritatea Ong-urilor de mediu chiar inaintea debutului conferintei.

Astfel, cele 15 miliarde de dolari promise de Japonia provin in mare parte de la parteneriatul Cool Earth din 2008 , care promitea pana in 2013 acordarea a 10 miliarde de dolari tarilor in curs de dezvoltare. Indoielile sunt similare si in ceea ce priveste fondurile american si european.

”Ma tem ca angajamentele luate la Copenhaga nu se vor materializa” a declarat pentru Reuters Hans  Joachim Schellnhuber, directorul institutului de la Potsdam pentru cercetari asupra impactului climatic.
Sursa: Actu-Environnement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here