Observatii si propuneri privind intentia de elaborare a Planului Urbanistic General(PUG) al comunei Rosia Montana

Observatii si propuneri privind intentia de elaborare a Planului Urbanistic General(PUG) al comunei Rosia Montana

Asociatia Alburnus Maior si-a formulat deja un punct de vedere. Daca considerati ca pozitia lor va reprezinta, urmati linkul de mai jos si completati datele dumneavoastra in formularul de trimitere. http://www.rosiamontana.net/observatii-pug

Data limita pentru primirea observatiilor este 22 decembrie, adica maine! Nu amanati!

Raspunzand invitatiei adresate de Consiliul Local Rosia Montana in data de 06.12.2011 pentru trimiterea de observatii si propuneri privind intentia de elaborare a Planului Urbanistic General si Regulamentului Local de Urbanism pentru comuna Rosia Montana,

avand in vedere urmatoarele:1. „Teritoriul Romaniei constituie spatiul necesar procesului de dezvoltare durabila si este parte a avutiei nationale de care beneficiaza toti cetatenii tarii” (Legea Urbanismului (350/2001, actualizata, art. 1);

2. Dreptul la un mediu inconjurator sanatos este garantat prin Constitutia Romaniei (art. 35, alin. 1);

3. Dreptul la proprietate si la utilizarea libera a proprietatii sunt garantate prin Constitutie (art. 44, alin 1, art. 45)

4. Patrimoniul cultural si natural din comuna Rosia Montana are o valoare nationala si universala exceptionala, in virtutea careia intreaga comuna este recunoscuta ca unitate administrativ-teritoriala cu concentrare foarte mare a valorilor de patrimoniu cultural (L. 5/2000). Conform legii, protejarea si punerea in valoare a acestor valori instituite reprezinta lucrari de utilitate publica, de interes national. (L. 5/2000, art. 3)

5. Valorificarea patrimoniului cultural de valoare exceptionala nationala si universala pe care il administrati este o resursa reala pentru dezvoltarea armonioasa si durabila a Comunei Rosia Montana.

si situatia grava in care se gasesc localitatile Rosia Montana, Corna, Bunta, Tarina, Blidesti, Balmosesti din teritoriul admnistrativ al Comunei Rosia Montana – cauzata de:

1. Existenta unui Plan de Urbanism General care a amputat timp de 10 ani orice directie de dezvoltare sociala, economica, culturala in avantajul unui proiect minier controversat care va avea efecte dezastruoase la scara unui teritoriu care depaseste granitele administrative ale comunei.

2. Lipsa de viziune si strategie in raport cu evolutia localitatii manifestata de autoritatile locale care a condus la situatia dezastruoasa de astazi. In mod cinic, toate aceste probleme – provocate pentru a pregati drumul unui proiect incert – sunt folosite azi ca argument pentru promovarea proiectului minier.

3. Depopularea generata de descurajarea continuarii activitatilor curente traditionale – locuirea, agricultura, cresterea animalelor – si de politica agresiva a companiei RMGC – cumpararea de proprietati, stramutarea localnicilor din zona vizata de proiectul minier. Cu atat mai grav este ca asezari cu istorie indelungata, cum ar fi satul Corna, Bunta, mari parti din Rosia Montana si Tarina au fost depopulate aproape in intregime, fara ca proiectul minier promovat de Planul de Urbanism General sa primeasca timp de 10 ani aprobare!

5. Restrictionarea dreptului de utilizare economica a proprietatii. In teritoriul reglementat abuziv ca zona industriala (25% din suprafata comunei! – 100% din Corna, Bunta, peste 50% din Rosia Montana, Tarina, peste 30% din satul Blidesti, Balmosesti) nu au fost emise Certificate de Urbanism pentru constuirea unor functiuni de servicii turistice sau altele conexe.

6. Campania masiva de demolari initiata de compania miniera – fara ca proiectul sa fie avizat – a afectat puternic integritatea fondului construit a localitatilor comunei Rosia Montana si a cauzat disparitia unor elemente de valoare mare din peisajul construit al localitatii. Acestei viziuni iresponsabile le-au cazut prada multe constructii istorice valoroase protejate de lege prin apartenenta la zona de protectie a monumentelor istorice clasate.

Considerand ca perioada de 10 ani in care localitatea Rosia Montana a fost indreptata constant spre o directie gresita trebuie sa ia sfarsit, va adresam urmatoarele observatii si propuneri:

1. Va solicitam, ca dovada a intelegerii gravitatii situatiei actuale si a factorilor care au generat-o, sa promovati un regulament care sa sprijine dezvoltarea durabila si fireasca a localitatii prin orientarea spre resursele valoroase ale sitului – patrimoniul cultural, turismul, agricultura, cresterea animalelor.

2. Va solicitam ca prin documentatia de urbanism pe care intentionati sa o initiati sa considerati un act moral definitoriu fata de comunitatea in slujba careia va aflati, fata de toti romanii si fata de valorile europene sa contribuiti la transmiterea catre generatiile viitoare a patrimoniului cultural al localitatii. Promovarea unui proiect minier care propune distrugerea patrimoniului este un genocid cultural.

3. Ca urmare, va solicitam sa promovati prin viitoarea documentatie de urbanism includerea sitului istoric de la Rosia Montana in Patrimoniul Universal UNESCO. Blocarea acestei initiative in favoarea promovarii unui proiect minier privat contravine scopului unei astfel de documentatii, acela de a proteja si valorifica mostenirea culturala.

4. Va solicitam sa nu promovati un viitor PUG construit ca cel in vigoare pe ignorarea legii. Toate prevederile ilegale existente in actualul PUG trebuie inlaturate: suprapunerea cu obiective industriale a proprietatilor locuitorilor care traiesc in comuna Rosia Montana, a zonelor impadurite, a monumentelor istorice (cum ar fi Masivul Orlea, Masivul Carnic) sau a zonelor cu potential pentru dezvoltarea durabila a localitatii (cum ar fi peisajele miniere traditionale particulare, precum cele ale taurilor si ale asezarilor istorice din jurul Rosiei Montane).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *