Oceanele s-au incalzit alarmant

Expertii spun ca temperatura oceanelor reprezinta un indicator mai bun al incalzirii globale in comparatie cu cea a atmosferei. Spre deosebire de aer sau de pamant, apa are nevoie de o perioada mai lunga pentru a se incalzi sau pentru a se raci.incalzirea oceanelor

Oceanul planetar s-a incalzit considerabil in ultimii 16 ani, avertizeaza cercetatorii, care au luat in calcul date privind temperatura apelor din mai multe surse.

Potrivit studiului, citat de livescience.com, in zona de pana la 700 de metri adancime, oceanele s-au incalzit, in medie, cu 0,64 de wati pe metru patrat. -„Este echivalentul adaugarii in oceane a energiei provenite de la 100 de milioane de bombe atomice anual, timp de 16 ani”, a declarat profesorul John Lyman de la Universitatea din Hawaii, SUA.

Mai repede decat se anticipa

Conform oamenilor de stiinta, avand in vedere ca, spre deosebire de aer si de pamant, apa are nevoie de o perioada mai lunga pentru a se incalzi, temperatura oceanelor reprezinta un indicator mai bun al incalzirii globale. Astfel, temperatura din zona superioara a oceanelor constituie un excelent instrument pentru a face studii referitoare la incalzirea Planetei, mai ales ca aici se absoarbe mai toata energia (90%) eliberata in atmos-fera ca urmare a acumularii gazelor de sera si care duce la incalzirea globala.

Specialistii recunosc -insa ca nu le este usor sa faca astfel de masuratori, iar datele obtinute in urma unor studii punctuale sunt greu de combinat, avand in vedere ca fiecare echipa de specialisti foloseste metode specifice de lucru.

„Acest studiu ar trebui sa ne reaminteasca, daca mai era nevoie, ca activitatile oamenilor duc la schimbarea climatica intr-un ritm mai accelerat decat cel pe care-l anticipam. Nu este vorba de un mit, ci de realitate”, a declarat climatologul american Michael Mann.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *