Ocolurile silvice, obligate sa nu mai exploateze padurile aflate in curs de retrocedare

Actiune pentru combaterea taierilor ilegale de paduri in judetul Iasi
Ocolurile silvice, obligate sa nu mai exploateze padurile aflate in curs de retrocedare
Ocolurile silvice, obligate sa nu mai exploateze padurile aflate in curs de retrocedare

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva  nu va mai avea voie sa exploateze masa lemnoasa de pe terenurile aflate in curs de retrocedare catre proprietarii de drept ai acestora. Deputatul galatean Liviu Bogdan Ciuca, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, a initiat o propunere legislativa de modificare si completare a Legii nr. 1/2000, prin care se interzice exploatarea masei lemnoase de pe terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate privata pana la retrocedarea efectiva a acestora catre proprietari. „Conform reglementarilor actuale, pentru suprafetele de pe care s-a exploatat masa lemnoasa in perioada dintre validarea cererilor si punerea in posesie a proprietarilor, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva trebuie sa acorde acestora beneficiul realizat, dupa deducerea cheltuielilor de exploatare si sa suporte cheltuielile de impadurire a suprafetelor neregenerate. Aceasta obligatie a creat, insa, dificultati in ceea ce priveste determinarea exacta a sumelor ce trebuiau returnate pentru fiecare parcela retrocedata.

De asemenea, a generat nemultumiri ale proprietarilor legate de tergiversarea acordarii despagubirilor respective, precum si de durata extrem de mare in care acestia primesc efectiv o suprafata exploatabila forestier. In scopul evitarii acestor dificultati legate de retrocedarea terenurilor forestiere si avand in vedere obligatia autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura de a lua masuri ca fiecare ocol silvic sa delimiteze perimetrele cu terenuri ce raman in proprietatea statului de terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate privata, propunem masura interzicerii exploatarii masei lemnoase de pe terenurile care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate privata pana la retrocedarea efectiva a acestora catre proprietari”, explica Bogdan Ciuca in expunerea de motive a initiativei legislative.
Conform paginii web a Camerei Deputatilor, proiectul legislativ a fost prezentat luni in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, dupa care a fost transmis Senatului Romaniei.
Proiectul legislativ este sustinut de 20 de deputati si senatori, membri ai PSD, PNL si PC, printre acestia numarandu-se si social-democratul Florin Paslaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *