Ocrotirea mediului prin evitarea razboaielor

Migratiile populatiilor din zonele aflate in conflict afecteaza dezvoltarea economica, dar au si un efect devastator asupra mediului, a spus ieri secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, intr-un discurs mediat de Reuters, cu ocazia Zilei Internationale pentru Prevenirea Exploatarii Mediului in timpul Razboaielor si Conflictelor Armate.

Studiile realizate in Darfur arata ca deplasarea a peste doua milioane de oameni incepand cu 2003 a dus la despaduriri masive, degradarea solului si supraexploatarea resurselor de apa din jurul taberelor de refugiati.

Incepand cu anul 1995, ONU a intocmit studii postconflict si a furnizat asistenta tehnica pentru mai mult de 20 de tari care s-au confruntat cu riscuri de mediu provocate de cauze violente. In prezent, organizatia colaboreaza cu guvernul Republicii Democrate Congo pentru a diminua efectele pe care migratia refugiatilor le are in estul tarii.

Taberele de refugiati se afla la limita Parcului National Virunga, habitatul ultimelor gorile de munte, cele mai amenintate specii de maimute mari. In lipsa unui management eficient al mediului, infuzia mare de oameni si exploatarea necontrolata a resurselor pun in pericol ecosistemele deja vulnerabile.

Natiunile Unite au gestionat cu succes misiuni asemanatoare in Liberia, unde 800.000 de oameni, adica un sfert din populatia totala a tarii, au fost fortati sa-si paraseasca locuintele pe parcursul celor 14 ani de conflict. Pentru evitarea problemelor de mediu, care pe termen lung submineaza dezvoltarea economica, aceste daune trebuie sa fie luate in calcul inca de la inceput, a propus Ban Ki-moon.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *